facebook

Пенсія за новою системою: до 50 років внески будуть обов’язковими – подробиці

Глава міністерства соціальної політики Марина Лазебна розповіла про головні критерії майбутньої накопичувальної системи пенсій.

Про це йшлося під час круглого столу “Пенсійна реформа в Україні: бути чи не бути”.

Вік. Накопичення в обов’язковому порядку введуть для українців молодше 50 років. Для тих, хто старше, заощадження за накопичувальною системою будуть за бажанням.

Внески. За попередньою інформацією, відрахування складуть по 2% від роботодавця і працівника. Але можна і по 1%, зазначила Лазебна. Також в Мінсоцполітики вважають за необхідне в такому випадку зменшити податки і збори, які роботодавець платить зараз.

Де будуть накопичуватися гроші. Внески будуть вкладатися в приватні або пенсійні фонди. Потім ці ж фонди і виплачуватимуть пенсію.

Як отримати накопичення. Накопичення можна отримувати щомісяця протягом 10 років. Також можна забрати накопичене за один раз або оформити довічні виплати.

Нові органи. В уряді не планують створювати нові органи або інститути. Накопичувальну пенсію хочуть реалізувати на основі вже існуючих і сформованих структур.

Також міністр соцполітики підкреслила, що накопичувальну систему пенсій в Україні введуть в будь-якому випадку – цього не уникнути. Питання тільки в тому, коли влада прийде до спільного консенсусу. Крім того, українців потрібно просвіщати в цій темі і пояснювати їм всі плюси і перспективи накопичувальної системи пенсій.

Що стосується пенсійної системи без введення накопичувальних пенсій, то Марина Лазебна запевнила, що нічого хорошого чекати не варто.

Страхова пенсія в Україні була введена в 2004 році і чим більше людина працює, тим, відповідно, більше отримує. Перші 5 років перспектива була хороша, пенсії були на рівні 57-60% заробітку, а зараз тільки на 30%. У майбутньому цей показник зменшиться до 20%, запевнила міністр соцполітики.

Також вона нагадала, що введення накопичувальної системи пенсій не скасовує солідарної, а тільки подвоює виплати пенсіонерам. За її словами, солідарна пенсія в Україні може з часом зникнути, а ось накопичувальна залишиться назавжди.

Також Realist.online повідомляв, що українці зможуть втратити частину заощаджень через накопичувальної системи пенсій.

Джерело.

Close