facebook

Пенсії можуть знизити на 10%: у Мінсоцполітики назвали причину

Українці можуть отримувати замість 30% від зарплати отримувати всього 20%. Таку заяву зробила глава Мінсоцполітики Марина Лазебна під час круглого столу “Пенсійна реформа в Україні: бути чи не бути”.

За словами Лазебної, в перспективі це можливо через демографічні зміни в країні.

Як нагадала глава міністерства, з 2004 року в Україні діяла наступна система нарахування – чим вище була зарплата і більше стаж, тим вище нараховувалася пенсія. Тоді українці могли отримувати пенсію в розмірі 57-60% від зарплати, однак зараз страхове охоплення знижується.

“Через демографічні зміни, популістичні, непродумані та несистемні рішення пенсійна система стала недофінансованою та несправедливою. В результаті, сьогодні пенсії складають 30% від зарплат, а в перспективі через демографію матимемо 20%”, – пояснила Лазебная.

Міністр повідомила, що зараз в уряді мають намір розробити нову дорожню карту щодо нарахувань пенсій, щоб вона враховувала всі категорії населення і потреби українців, навіть тих, хто не зміг набрати необхідну кількість трудового стажу.

Вона також додала, що зараз в Мінсоцполітики закладають нову 5-рівневу систему соціальних нарахувань. Накопичувальна система стане основною її частиною.

Джерело.

Close