facebook

Не колективний імунітет: лікарка розповіла про “майбутнє ” коронавірусу

Лікарка говорить, що сьогодні немає специфічного лікування і жодна вакцинація повністю не захищає від захворювання.

На другому році пандемії COVID-19 все ще залишається недостатньо вивченим. Досягти колективного імунітету буде важко, оскільки вірус постійно мутує, а найефективнішим способом запобігти важкому перебігу коронавірусу залишається вакцинація.

Про це “Укрїнформу” розповіла лікарка-інфекціоністка консультативно-діагностичної поліклініки Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Ольга Сахневич.

“Ми дочекаємося, коли коронавірус – просто внаслідок еволюції та мутацій – перейде у звичайну респіраторну інфекцію. За рахунок імунного прошарку і завдяки тому, що люди матимуть захист від коронавірусної інфекції, буде легкий перебіг захворювання без важких госпіталізацій і летальності. Тоді коронавірусу нічого не залишиться, окрім того як перейти в респіраторну форму, як РС-вірус, риновірус, аденовірус”, – зазначила Ольга Сахневич.

Вона додала, що в прогноз, що пандемія закінчиться наступного року не дуже вірить.

“Як лікар і фахівець з інфекційних хвороб, я б так не стверджувала. Мало того, що ми недостатньо вивчили коронавірус, то ще й сьогодні немає специфічного лікування і жодна вакцинація повністю не захищає від захворювання. Всі казали, що пандемія закінчиться у 2021 році, поки не виник “Дельта”-штам у грудні 2020 року в Індії. Зараз ще є штами “Лямбда” і “Мю”, які виявили у Східній Африці, Європі, Південній Америці”, – розповіда лікарка.

Джерело.

Close