facebook

Правила прописки дітей в Україні змінилися: що нового

Тепер в Україні дозволять прописувати дітей в нерухомості, взятої в іпотеку. Про це повідомляє UBR.

У 2020 році Кабмін прийняв рішення, що в Україні заборонено прописувати неповнолітніх в іпотечній нерухомості. Однак юрист Ростислав Кравець подав позов до суду з проханням оскаржити данне рішення і суддівська колегія визнала правомірною таку реєстрацію.

Ключовою проблемою при такій прописці дітей було те, що багато хто намагався провернути махінації з оплатою. Позичальники не платили за іпотеку, прикриваючись тим, що з дитиною їх просто не можуть виселити з квартири. Однак, як повідомив Кравець, зараз такий ризик не з’явиться.

За словами юриста, при виникненні заборгованості, дитини будуть виписувати з квартири.

Юрист Ігор Коржук розповів, що раніше питання не регулювався законодавством, а банки забороняли такі кредити при реєстрації дітей.

Справа в тому, що іпотекодавець може здавати нерухомість в оренду з дозволу банку. Відповідно люди, які будуть брати житло в оренду можуть тимчасово отримати там прописку. Те ж саме стосується і ситуації, коли позичальник бере кредит.

“Якщо я придбав це житло, взявши кредит, то хіба я не можу прописати в ньому дітей? Я стаю власником житла відразу після підписання договору купівлі-продажу. Якщо навіть я купую квартиру за кошти банку”, – сказав Коржук.

Але все таки і в цій системі є свої недоліки. Щоб уникнути так званого зловживання при прописці дітей, банки можуть використовувати кілька шляхів впливу на позичальників. Він може або виписати дітей з квартири або ж забрати нерухоме майно.

“Поки об’єкт нерухомості у власності іпотекодавця, ніхто не може його обмежувати в прописці. Так, банк при відчуженні майна повинен враховувати прописку дитини. Але деякі нечесні на руку почнуть прописувати дітей, щоб банк не забрав житло”, – розповів фахівець із земельного права Юрій Брикайло.

За його словами, наявність боргу по іпотеці може означати, що у боржника є й інші проблеми – заблоковані рахунки або неможливість виїхати за кордон.

Джерело.

Close