facebook

Посилення карантину мотивувало людей вакцинуватися – епідеміолог

Україна вже увійшла до хвилі підйому захворюваності на COVID-19, а кількість вакцинованих на сьогодні українців не може гарантувати ефективного захисту від вірусу.

Про це у ефірі телеканалу “Дом” розповіла лікар-епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк, передає Укрінформ.

Експертка наголосила, що вакцинація є доказовим методом профілактики інфекцій, які можна контролювати за допомогою щеплень.

“Це абсолютно доведений факт, що вакцинація допомагає від тих інфекцій, які можна контролювати за допомоги щеплень. Ці інфекції називаються вакциноконтрольованими”, — уточнила Сояк.

Україна може наростити темпи вакцинації та збільшити кількість українців, які отримали щеплення, вважає епідеміолог.

“Я думаю, що можемо. Тому що бригади працюють усе одно не на повну потужність. Вакцини є, відповідно, ми можемо збільшити обсяги вакцинації”, — зазначила вона.

Те, що впродовж минулої доби лікарі ввели українцям 193 тис. доз вакцин від коронавірусу, обумовлено посиленням карантинних обмежень для невакцинованих людей, переконана Сояк.

“Моя особиста думка, що зараз такий підйом вакцинації пов’язаний із введенням обмежень щодо транспорту, щодо пересування між регіонами невакцинованих людей. І це все-таки мотивує людей зробити щеплення”, — сказала експерт.

Водночас вона наголосила, що кількість вакцинованих на сьогодні українців не дає гарантій захисту від вірусу.

“Щодо кількості людей — цього в будь-якому разі недостатньо, щоби говорити про якийсь захист. І нинішня кількість вакцинованих людей зараз уже жодним чином не виправить нам ситуацію. Ми вже увійшли до хвилі підйому захворюваності. Те, що люди довакцинуються — це добре щодо конкретних людей, це чудово. Але загалом це картину навряд чи виправить”, — підсумувала Сояк.

Як повідомляв Укрінформ, за минулу добу від COVID-19 було вакциновано понад 226 тисяч українців. Водночас зафіксовано 18 912 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Джерело.

Close