facebook

Вчительський булінг: як реагувати, коли педагоги ображають і принижують школярів

Фахівці радять писати заяву до директора та навіть поліції.

Мама школярки дізналася, що її дитину та інших учнів класу ображають у школі. Робив це вчитель. Ця мама звернулася до “Сніданку”, але більшість батьків бояться розголосу, а тому воліють мовчати.

Проте експерти запевняють: лише надавши розголосу ситуації можна відстояти та захистити права своєї дитини. Чи мають право діти фіксувати учителя на аудіо-, чи відеозапис та куди потім звертатися – у Сніданку з 1+1.

Маму школярки Маргариту Жданову занепокоїло, що донька неодноразово приходила зі школи пригнічена, мовляв, вчителька кричить на дітей. Жінка – юристка, а тому взялася вирішувати питання по-діловому: “Сказала дитині, щоб вона записала на диктофон. Дитина через якийсь час прислала мені аудіозапис з записом крику вчителя, там вчитель називала дітей свинями”.

Жінка написала скаргу до директора, департаменту освіти, поліції та освітнього омбудсмена. “Директор тоді відповів… Вони взагалі вигадали юридичне ноу-хау – признати запис не дійсним, бо без згоди вчителя він здійснювався”, – каже жінка.

За словами мами, коли на цю ситуацію відреагував освітній омбудсмен – визначив, що запис цілком правомірний – адміністрація школи надала відповідь, що проведе тренінги та буде стежити за емоційним станом працівників. Проте згодом вчителька пішла зі школи за власним бажанням.

Адвокат Роман Бондаренко запевняє: якщо порушують права людини, то ці порушення можна фіксувати, аби надалі використовувати як захист у суді: “Коли вчитель кричить на дітей, обзиває їх, то це в першу чергу порушення гідності дитини. Це право, яке має кожна людина, зокрема і дитина. Коли вчитель кричить ображає, він порушує права людини”.

Якщо ж провину вчителя доведуть, то йому загрожує дисциплінарне покарання – це догана, або навіть звільнення – вирішує адміністрація школи. “Крім цього може бути вчитель такий притягнутий до адміністративного покарання – за булінг – тобто фізичне психологічне насильство над дітьми”, – пояснив юрист.

Аби довести автентичність і відповідність аудіо-, чи відеозапису, мають провести експертизу, цим займається суд. Крім записів доказами можуть бути і покази свідків: дітей або батьків, які були присутні, запевняє експерт. “Якщо немає зустрічного руху зі сторони директора чи школи, то звертатися до журналістів і робити такі випадки публічними. Коли запис, чи аудіо-відео з’являється в соцмережах, на телебачені – директор школи повинен реагувати. Реагувати він повинен відповідно до закону, а не до власних переконань”, – пояснив Роман Бондаренко.

Якщо ж адміністрація школи та управління освіти не реагує, то експерт радить звертатися до Міністерства освіти та писати листи до освітнього омбудсмена.

Джерело.

Close