facebook

“Одним додадуть 50%, а інші будуть без грошей”: з’явилися факти про нові субсидії в Україні

Більшість областей України вже не перший тиждень перебуває у “червоній” зоні. Але крім обмежень, ці регіони отримали деякі переваги. Зокрема, для громадян, які одержують субсидії, у “червоній” зоні збільшуються нормативи споживання, а з ними і виплати.

Як інформує “Obozrevatel“, у “червоній” зоні на 50% збільшуються нормативи споживання на одну особу. Це стосується холодної та гарячої води, газу та електрики для побутових потреб. За підрахунками, нормативи виглядатимуть так:

Холодна вода

Звичайні: 2 куб. м на 1 особу на місяць (за наявності гарячої води) та 3,6 куб. м (за відсутності гарячої води).

“Червона” зона: 3 куб. м на 1 особу на місяць (за наявності гарячої води) та 5,4 куб. м (за відсутності гарячої води).

Гаряча вода

Звичайні: 1,6 куб. м на 1 особу на місяць.

“Червона” зона: 2,4 куб. м на 1 особу на місяць.

Водовідведення

Звичайні: 3,6 куб. м на 1 особу на місяць.

“Червона” зона: 5,4 куб. м на 1 особу на місяць.

Газ

Звичайні: за наявності плити та гарячої води – 3,3 куб. м на 1 особу на місяць; за наявності плити та без гарячої води – 5,4 куб. м; за наявності газової плити та газової колонки – 10,5 куб. м.

“Червона” зона: за наявності плити та гарячої води – 4,95 куб. м на 1 особу на місяць; за наявності плити та без гарячої води – 8,1 куб. м; за наявності газової плити та газової колонки – 15,75 куб. м.

Електроенергія

Звичайні: 70 кВт-год на місяць на сім’ю з однієї особи та додатково 30 кВт-год на місяць на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 190 кВт-год на місяць.

“Червона” зона: 105 кВт-год на місяць на сім’ю з однієї особи та додатково 45 кВт-год на місяць на кожного іншого члена сім’ї.

Водночас, як зазначає директор департаменту соціальної політики “Інституту місцевого розвитку” Антон Левицький, нормативи споживання незалежно від зон і так були збільшені на 50% із березня минулого року до вересня нинішнього. Тільки з жовтня відповідна постанова Кабміну перестала діяти, але минулого місяця через спалах коронавірусу більшість областей перейшли до “червоної” зони. Як результат – фактично для українців майже нічого не змінилося.

Наскільки більше грошей отримають українці?

Як зазначає Левицький, громадяни отримають досить невеликий додаток до субсидії, оскільки послуги, на які збільшують нормативи споживання, є порівняно недорогими.

“Це збільшення складає в середньому від 100 до 300 грн і стосується лише тих послуг, споживання яких залежить від людини. Найдорожче тут – гаряча вода, але це послуга, яка мало де поширена. Варто зазначити, що 80% отримувачів субсидій – пенсіонери, у них склад сім’ї одна-дві людини. Тому в середньому й виходить така сума. Якщо порахувати на чотирьох осіб (двоє батьків та двоє дітей), вийде максимум близько 600 грн, але це лише в тому випадку, якщо сім’я користується гарячою водою”, – зазначає Левицький.

У період холодів основу платіжки складає опалення, яке займає до 80% загальної суми. Але субсидія на опалення від карантинних зон не залежить. Тому, на думку глави Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, зростання нормативів на загальному тлі громадяни навряд чи помітять.

“У Києві вартість гігакалорії ще не піднімали, залишилося 1654 грн. Але ми можемо подивитися Павлоград, де 2 400 грн, або Харків – 2 300 грн за гігакалорію. Будь-які зміни невеликих нормативів не вплинуть істотно на платіжку українця та на субсидію. Тому що головна сума в платіжці – за тепло”, – каже Попенко.

Хто залишиться без субсидій?

За даними Міністерства соціальної політики, із 2,5 млн домогосподарств, які перевіряли цього року, близько 200 тис. не пройшли верифікацію та не отримали субсидію.

Умови нарахування субсидій українцям постійно змінюються. Наразі отримати виплати можуть люди, які мають борги з комуналки, але оформили їхню реструктуризацію. Водночас не зможуть претендувати на субсидію “боржники” за аліментами.

Хто не має права на субсидію:

Ті, хто має депозит на суму понад 100 тис. грн. Щоправда, якщо цей депозит зняти перед оформленням субсидії та залишити таку суму “на руках”, це перешкодою не стане.

Домогосподарства, хтось із членів яких за 12 місяців до оформлення субсидії здійснював операцію більш як на 50 тис. грн.

Ті, хто має у власності транспортний засіб не старший ніж 5 років та/або більше одного транспортного засобу, з року випуску якого минуло менше 15 років (крім мопеда та причепа).

Люди, у власності яких є 2 житла, не рахуючи будинків у сільській місцевості та на окупованій території.

Водночас, за словами Левицького, останнім часом сталося й деяке послаблення умов отримання субсидій:

“До травня цього року домогосподарство не мало права на субсидію, якщо в складі сім’ї були безробітні, які зареєстровані, але не мешкають у квартирі. Я, наприклад, консультував пенсіонерів, у яких зареєстрований син, який працює за кордоном нелегально, а офіційно – безробітний, зараз норма трохи змінена, спочатку виключають тих, хто не проживає, а потім визначають право на субсидію, тому родина, про яку я говорив, може її одержати”.

Також зараз субсидію в Україні можуть отримати громадяни, які офіційно не працюють, але сплачують ЄСВ.

Загалом навіть невелике збільшення субсидій для соціально незахищених категорій громадян зайвим не буде. Але на відчутну допомогу від держави одержувачам субсидій із “червоних” зон розраховувати не варто.

Джерело.

Close