facebook

Лікар пояснила, чим небезпечна відмова від другої дози COVID-вакцини

Через відмову від другого щеплення від коронавірусу можуть послідувати незворотні наслідки. Якщо людина свідомо пропустила другу дозу, то ефект від першої вакцини пропадає, і тоді у неї з’являються шанси загриміти до лікарні з тяжким перебігом хвороби.

Про це розповіла кандидат медичних наук, доцент кафедри дерматовенерології Тетяна Бондаренко, повідомляє “Обозреватель”.

За словами медика, рівень антитіл стрімко падає приблизно через місяць, якщо людина не хворіла на коронавірус і отримала лише першу дозу вакцини.

“Після першої дози антитіла виробилися, але через якийсь час вони утилізуються і виводяться з організму. Рівень імуноглобулінів G в середньому починає зменшуватися через 3-4 тижні. У когось вони можуть затримуватися, у когось виводяться трохи швидше. залежить від імунної системи, від фагоцитозу, від систем організму, що виводять, але в середньому це місяць”, – пояснила лікар.

Вона наголосила, що друга доза обов’язково має бути: “Якщо людина “прокинулася” через два місяці, через три, нехай все одно вводить другу дозу”, – порадила лікарка.

Джерело.

Close