facebook

Дітей треба вакцинувати з 5 років, попереду нова хвиля COVID-19: бліцінтерв’ю з лікарем із Ізраїлю Брилем

Вакцинація дітей з 5-річного віку, що стартувала в Ізраїлі, необхідна з низки об’єктивних причин. Закрити весь світ на “герметичний” локдаун неможливо, але щеплення – єдиний спосіб перемогти вірус.

Вже незабаром вакцини від COVID-19 можуть змінитися, але після поточної ситуації на світ очікує нова хвиля захворюваності. Про це в ексклюзивному бліцінтерв’ю OBOZREVATEL розповів лікар-анестезіолог, відповідальний за клінічні дослідження препаратів від COVID-19 та постковідних уражень в одній із ізраїльських компаній Борис Бриль. Далі наводимо його пряму мову.

В Ізраїлі вакцинують дітей із 5 років: чому це необхідно
В Ізраїлі почали вакцинувати дітей із 5-річного віку. Я вчора щепив свого 8-річного сина.

Зрозуміло, що діти переважно хворіють безсимптомно і не важко. Але є й ті, хто навпаки. Їх мало. Крім того, за кілька тижнів після захворювання, що пройшло безсимптомно, у дітей часто з’являється синдром під назвою PIMS syndrom, що супроводжується високою температурою, що загрожує ураженням серця, легень, нирок та інших органів. У дітей також спостерігається така річ, як лонг-ковід. Це перша чаша терезів.

На другу чашу терезів ми кладемо побічні ефекти від вакцини в дітей, та й у дорослих. І які ми бачимо побічні ефекти? Це мізер. Це настільки мізер, що можна сказати, що їх немає. Ми говоримо не про чутки – знайомий знайомого, тітки-дядька, лікар по секрету розповів…

Відповідно, ми маємо дітей, які можуть хворіти важко та передавати вірус, ми маємо PIMS, лонг-ковід та маємо мізерний, такий, що не загрожує життю, побічний ефект від вакцини. Відповідно, це перша причина, чому дітей треба вакцинувати.

Закрити весь світ неможливо, вакцинація – єдиний шлях порятунку
Досвід Ізраїлю засвідчив, що вакцинація врятувала від завалу медичної системи. Але якщо в базовому варіанті COVID-19 ми бачили, що для боротьби з епідемією необхідно було вакцинувати близько 70% населення, то у разі Дельта-варіанту це вже близько 90%. Ми далекі від цієї цифри. Майже неможливо вакцинувати 90% населення. Сьогодні у нас вакциновано майже 70%.

Масова вакцинація в Ізраїлі врятувала медичну систему від колапсу

Герметичний локдаун неможливо влаштувати у західному світі. Ми не китайці, ми Ізраїль та Україна. Тому єдиний шлях виходу з пандемії – це масова вакцинація. Плюс очікуємо на появу специфічних ліків від коронавірусу.

У Європі, де високі показники вакцинації, ми бачимо стрибок захворюваності, але смертність там набагато менша, ніж у попередні хвилі. На відміну від України, на більшу кількість виявлень там у рази менше смертей. І однозначно вакциновані передають вірус у набагато меншій кількості, ніж невакциновані.

Чи може щеплення від коронавірусу врятувати від депресії та суїциду?
Сама собою пандемія є важким навантаженням на психіку людей. Люди втомилися від коронавірусу, багато хто боїться захворіти. Тому, коли людина отримує щеплення, їй спокійніше, що вона не помре.

Я маю сумнів у тому, що конкретно вакцина є засобом лікування від депресивних станів. Я не бачив наукових досліджень про те, що вакцинація зменшує кількість психіатричних госпіталізацій.

Але однозначно, що пандемія є тригером для багатьох людей.

Чи може коронавірус працювати як анестетик?
У журналі PAIN було опубліковано дослідження про те, що коронавірус у гострій фазі зменшує біль. Звісно, таке може бути. Водночас коронавірус може бути причиною болю. Згадаймо постковідний синдром та інші проблеми.

Я б так само з обережністю ставився до таких статей як доказу. Є статті, які пишуться для того, аби написати. Треба дивитися контрольні групи, проводити додаткові наукові дослідження.

Вакцини від коронавірусу зміняться
Потрібні нові види вакцин, інтраназальні, які будуть пов’язані з імуноглобулінами А. Коли ми робимо щеплення в м’язи, ми отримуємо імунітет, імуноглобуліни G, але слизові оболонки носа та рота все одно залишаються слабкими місцями.

Я думаю, що в майбутньому ми побачимо і інтраназальні, і внутрішньом’язові вакцини та поєднання цих двох вакцин.

Коли виникне потреба в нових вакцинах? Вона є завжди, допоки є пандемія.

Відновлення очного навчання в школах може призвести до нового сплеску.

Новий сплеск COVID-19 попереду
Прогнози – річ невдячна. Ми не знаємо, як розвиватиметься ситуація з коронавірусом. Але новий сплеск буде, бо бачимо, що імунітет знижується.

Діти є одним з основних джерел передачі вірусу. Це не означає, що діти – це погано. Теоретики змов зараз знайдуть привід наговорити гидоту, що я проти дітей. Але повернення школярів в Україні до школи, відновлення очного навчання однозначно може призвести до нового зростання захворюваності.

Джерело.

Close