facebook

Учені створили антиковідну жуйку зі смаком кориці: як вона діє

Науковці створили жувальну гумку із додаванням рослинного білка, за допомогою якої, під час жування, вірус SARS-CoV-2 нейтралізується у слині. Завдяки білку, вірусне навантаження у слині знижується, а ймовірність передачі вірусу зменшується.

Про це пише портал Molecular Therapy.

Це спільний винахід учених Школи медицини Перельмана, Школи ветеринарної медицини та Інститутів Вістар та Фраунгофера та Школи стоматологічної медицини Пенна.

Коронавірус подвоює молекули у слинних залозах. Тож під час чхання, кашляння чи розмови, хворий випускає вірусні частинки назовні та інфікує оточуючих. Щоб запобігти цьому науковці створили жуйку, за допомогою якої є висока ймовірність знищити вірус на стадії зародження у слині.

Щоб протестувати жувальну гумку, команда виростила рослинний білок ACE2 у поєднанні з іншою сполукою, яка дозволяє білку долати бар’єри слизової оболонки та полегшує зв’язування. Аби гумку було смачно жувати, вчені додали туди смак кориці.

Перші лабораторні дослідження показали: якщо помістити білок ACE2, що є у жуйці, на виділення із носа та горла хворого на Covid-19, за допомогою нього вірус нейтралізується.

Вчені помітили, що жувальна гумка значною мірою запобігає проникненню вірусів або вірусних частинок у клітини або блокуючи рецептор ACE2 на клітинах, або зв’язуючись безпосередньо зі спайковим білком.

У результаті, кількість вірусної РНК у слині пацієнтів знизилася настільки, що їх практично неможливо було виявити.

Наразі команда вчених працює над тим, аби отримати дозвіл на проведення клінічних випробувань на реальних хворих. Це робиться для перевірки безпеки та ефективності методу в реальних умовах.

Якщо дослідження буде вдалим, жуйку можна буде призначати тим людям, статус хвороби яких невідомий. Або ж пацієнтам стоматологічного крісла, задля зниження ризику зараження лікарів.

Вчені акцентували увагу на дешевизні розробки – жуйка буде доступна кожному.

Джерело.

Close