facebook

Українцям перерахують пенсії: кому збільшать до 6000 грн і як проведуть індексацію

В Україні у 2022-му проведуть серію підвищень пенсій. Перерахують мінімальні та максимальні виплати, а також підвищать надбавки за стаж. В результаті деякі пенсіонери отримуватимуть від 6000 грн.

Про це йдеться у затвердженому бюджеті України на 2022 рік. Варто зазначити, що незважаючи на перерахунок, абсолютна більшість українців на заслуженому відпочинку в 2022-му перебуватиме за межею бідності.

Пенсії для чорнобильців
Українцям, які внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС мають інвалідність, перерахують пенсії. Відповідний закон вже ухвалили, але набуде чинності він лише з 1 січня 2022-го. Згідно з документом, збільшать мінімальні виплати для:

тих, хто має першу групу інвалідності – до 6000 грн;

тих, хто має другу групу інвалідності – до 4800 грн;

тих, хто має третю групу інвалідності – до 3700 грн.

Індексація для всіх
З 1 березня в Україні буде проведено традиційну індексацію пенсій. Вона зачепить більшість українців на заслуженому відпочинку. У разі перерахунку підвищать розмір зарплати, з якого рахували розмір виплати. Розмір підвищення буде індивідуальним.

Пенсії збільшать на відсоток, який порахують як половину торішньої інфляції плюс половину від середнього за три роки зростання зарплат.

Перерахунок для тих, хто працює
А з 1 квітня перерахують виплати лише тим українцям, які продовжили працювати на пенсії. У них змінився стаж, тому розмір виплати розрахують вже з оновлених показників. Такий перерахунок відбувається щороку.

Перерахунок мінімальних пенсій у липні та грудні
В Україні внаслідок підвищення прожиткового мінімуму мінімальну та максимальну пенсії підвищать двічі. У липні вона збільшиться з 1934 до 2027 грн, а в грудні – до 2093 грн. А максимальна пенсія відповідно збільшиться до 19 340 та до 20 770 грн.

Підвищать також надбавку за понаднормовий стаж. Вона зазвичай становить 1% від мінімальної пенсії.

Збільшать виплати для тих, хто виконав вимоги щодо стажу
З 1 жовтня разом із підвищенням мінімалки з 2600 до 2680 грн збільшать гарантований розмір пенсії. Це стосується тих, хто досяг 65-річчя та виконав вимоги щодо стажу.

Джерело.

Close