facebook

Протікає у легкій формі: результати досліджень штаму «Omicron»

Новий штам коронавірусу «Omicron» легше протікає у вакцинованих.

Про це інформує Американський центр контролю та запобігання захворюванням (CDC), передає Фіртка.

Зокрема, дослідження проводили серед 43 пацієнтів, з яких 34 людини вакциновані, а 25 з них віком від 18 до 39 років.

Крім того, чотирнадцять повідомили, що здійснювали міжнародні подорожі протягом двох тижнів перед появою перших симптомів захворювання. Тридцять чотири пацієнти завершили початковий курс вакцинації сертифікованими вакцинами, а чотирнадцять осіб отримали додаткову дозу вакцини менш ніж за два тижні до появи симптомів захворювання. Ще шестеро пацієнтів раніше перехворіли на COVID-19.

Переважна більшість із загальної кількості захворювань супроводжувалась відсутністю важких симптомів – лише одну людину госпіталізували. не було зареєстровано. Летальних випадків не зареєстрували.

«Штам «Omicron», про появу якого вперше повідомила ВООЗ 24 листопада 2021 року, визнаний варіантом, який викликає занепокоєння. Мутації Омікрону можуть посилити його трансмітивність, забезпечити його стійкість до терапевтичних засобів або частково обійти імунітет після хвороби або вакцинації», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили вчені, найпоширенішими симптомами нового штаму є кашель, втома, нежить та закладеність носа.

У CDC пояснили, що захист від поширення Omicronа існує та охоплює вже наявні методи, що запроваджуються в період пандемії. Зокрема, рекомендують впроваджувати супутні стратегії, включно з вакцинацію, носінням масок, карантином та ізоляцією.

«Хоча ми не маємо всіх відповідей на штам «Omicron», попередні дослідження свідчать, що бустерна доза вакцини проти COVID-19 допомагає посилити захист проти нового варіанту коронавірусу», – підсумувала директорка CDC Рошель Валенські.

Додамо, що у Великій Британії вже оголосили про першу смерть пацієнта, зараженого штамом «Omicron».

Крім того, японські вчені провели попередні дослідження штаму «Omicron» та виявили, що він у чотири рази заразніший, ніж «Delta».

Нагадаємо, що «Omicron» виявили в листопаді на півдні Африки. Як зауважили у ВООЗ, штам може поширитися й спричинити хвилю хвороби.

Мутації Omicronа викликають занепокоєння через можливий ризик повторного зараження, підвищену трансмісивність та можливе зниження ефективності захисту від вакцинації.

Наразі в Україні випадків захворювання на штам «Omicron» не виявили. Проте, всі зразки, які не будуть визначені як «Delta-штам» підлягатимуть обов’язковому повногеномному секвенуванню.

Додамо, що засновник та генеральний директор німецької біотехнологічної компанії BioNTech Угур Шахін припускає, що в майбутньому вакцинуватись проти COVID-19 потрібно буде щороку.

Джерело.

Close