facebook

Ефективність дуже висока, але чи є небезпека? Вся правда про вакцину Moderna, яку вам потрібно знати

Вакцина від коронавірусу фірми Moderna – одна з найпопулярніших у світі. Першістю вона поступається лише Pfizer. В Україні цей препарат не настільки популярний – імовірно, репутацію йому зіпсували чутки про серйозні побічні ефекти.

Як працює вакцина від Moderna, наскільки вона ефективна, чи може спричиняти проблеми із серцем та які країни визнають щеплення цим препаратом – відповіді на всі ці запитання читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Як працює вакцина?
Розробив щеплення Spikevax американський Національний інститут алергії та інфекційних захворювань. В основу вакцини покладено технологію, яка розробляється вже протягом кількох десятиліть, але ніколи раніше не застосовувалася в жодній схваленій вакцині. Її головний компонент – молекула матричної РНК, в якій записана інформація про антиген – білок вірусу SARS-CoV-2, який є збудником COVID-19. Коли ця молекула потрапляє всередину людської клітини, там синтезується цей білок, а наш організм виробляє імунну відповідь.

Якщо простими словами, то вакцина Moderna використовує дуже маленький шматочок вірусу, щоб навчити нашу імунну систему виробляти білок, який запустить захисну реакцію у разі зараження (це своєрідна інструкція). А передавши цю інформацію клітинам, РНК руйнується та виводиться з організму (приблизно через 72 години).

Як працює вакцина Moderna

За таким же принципом працює вакцина Pfizer-BioNTech. Але Moderna має важливу перевагу – умови зберігання. Препарат залишається дієздатним за температури -20 °C, тобто його можна зберігати у звичайному холодильнику. На відміну від Pfizer, яка потребує температури -70 °C.

Кому можна і не можна щеплюватися?
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує колоти Spikevax із 18 років. Людям молодшого віку поки що заборонено вакцинуватись цим препаратом – для дітей із 12 років в Україні використовують вакцину Pfizer. Проте деякі країни, зокрема Німеччина, дозволили щеплювати підлітків із 12 років препаратом Moderna. До того ж сама компанія повідомила про успішне випробування своєї розробки на дітях від 6 до 11 років і подала заявку на схвалення в Канаді та низці інших держав.

Moderna заявила про безпеку для дітей

Також вакцинуватися препаратом Spikevax можна людям із ВІЛ-інфекцією, хронічними захворюваннями печінки, легенів та серця, ожирінням, діабетом. Це ж стосується вагітних і жінок у період лактації. Переривати грудне вигодовування через вакцинацію не потрібно.

Все ж таки є деякі протипоказання для щеплення:

гіперчутливість до компонентів;

тяжка алергічна реакція на вакцини у минулому;

серйозні захворювання нервової системи;

температура тіла вища за 38,5 градусів;

анафілаксія (тип тяжкої алергічної реакції) на попередню дозу такої ж вакцини.

Наскільки ефективна?
У МОЗ нагадують, що всі вакцини, схвалені в Україні, ефективні для запобігання тяжкому перебігу захворювання COVID-19, госпіталізації та смерті. Те саме стосується і Moderna.

Реєстраційне дослідження показало, що середня ефективність вакцини від COVID-19 Moderna становить близько 95%. Згідно з результатами, препарат захищає молодші вікові групи (від 19 до 65 років) на 96%, у людей старших за 65 років цей показник дещо нижчий – 86%.

Ефективність препарату проти коронавірусу через шість місяців після другої дози становить 93%, тобто знижується лише на 1%. Для порівняння: вчені заявили, що ефективність вакцини Pfizer/BioNTech за пів року падає до 84%.

Чи захищає вакцина від нових варіантів вірусу?
Від домінувального у світі штаму Дельта вакцина захищає на 73,1%, з’ясували дослідники Катару. У запобіганні тяжкому перебігу та смерті ефективність становить 96,1%. Щодо нового штаму Омікрон, то встановити рівень захисту, який дає Moderna, поки що не вдалося. Але у компанії заявили, що третя доза вакцини значно посилює ефективність – передбачається, що до 75%.

Бустерну вакцину можна використовувати для всіх осіб віком 18 років та старших

А чи можна зробити третє щеплення в Україні? Поки що ні. Виняток: люди, які перенесли трансплантацію органів, із ВІЛ-інфекцією чи онкологією; люди, які проходять імуносупресивну або імуномодулювальну терапію, а також особи з низкою інших імунодефіцитних станів. Імовірно, усі охочі зможуть зробити додаткове щеплення вже у лютому 2022 року.

Коли починає діяти вакцина?
Захисний ефект починає проявлятися через 14 днів після першого уколу, але для забезпечення повного захисту потрібні дві дози. Їх ВООЗ рекомендує вводити з інтервалом у 28 днів.

Які можуть бути побічні дії?
МРНК препарати, на зразок Pfizer і Moderna, можуть зумовити більше побічних реакцій порівняно з препаратами, які використовують інактивований вірус (CoronaVac). Однак у той же час вони мають більш високу ефективність. Ось які симптоми можуть виникнути після вакцинації препаратом Spikevax:

Часто: біль у руці, почервоніння чи припухлість у місці уколу. Слабкість, лихоманка та ломота, особливо після другої дози. Ці побічні ефекти є ознакою того, що імунна система реагує на вакцину. Зазвичай вони виникають протягом перших 3 днів після вакцинації і тривають лише день або два.

Рідко – безсоння, збільшення лімфатичних вузлів.

Дуже рідко – анафілактичний шок (така реакція відбувається приблизно раз на один мільйон вакцинованих).

Окрім того, нещодавні дослідження показали, що вакцина Moderna може спричинити запалення шкіри. В Ізраїлі з 30 тисяч щеплених такий побічний ефект виник у 12 пацієнтів. Він проявився поряд із місцем ін’єкції “вже після повного розсмоктування локальних та системних симптомів, що асоціюються з вакцинацією”. У середньому запалення та висипання з’являлися на восьмий день.

Чи правда, що Moderna атакує серце?
Частково так. Дійсно, Європейське агентство лікарських засобів раніше попередило, що після вакцинації препаратом Moderna існує можливість розвитку міокардиту – тобто запалення серцевого м’яза; та перикардиту – запального ураження серозної оболонки серця.

Ці хвороби спричиняють у людей задишку, сильне серцебиття та біль у грудях. Регулятор зазначає, що такі випадки здебільшого виникають протягом 14 днів після вакцинації, частіше після другої дози у чоловіків віком до 30 років.

Проте варто наголосити, що це дуже рідкісний побічний ефект. Із 20 млн осіб, які отримали вакцину Moderna, проблеми із серцем зафіксували у 19 осіб.

Усе ж таки через рідкісні випадки серцевих захворювань деякі країни вирішили обмежити використання вакцини. Так, у Фінляндії, Франції та Швеції використання цього препарату заборонили серед чоловіків, молодших за 30 років. У Норвегії та Данії вакциною припинили щеплення неповнолітніх, а чоловікам від 18 до 30 років рекомендують використовувати Pfizer.

А до яких країн пускають?
Moderna, поряд із Pfizer, є ідеальною вакциною для людей, які часто подорожують. Зі щепленням Spikevax пускають у найбільшу кількість країн (понад 90). Докладніше про це читайте тут.

Вакцина доступна в центрах масової вакцинації та пунктах щеплення. Найближчий до вас можна вибрати за цим посиланням.

disclaimer_icon
Матеріали на цьому сайті призначені для загального інформаційного використання і не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти “MedOboz”, гарантують, що весь контент який ми розміщуємо, публікується і відповідає найвищим медичним стандартам.Наша мета в максимально якісному інформуванні пацієнтів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань для їх своєчасного звернення на очну консультацію до лікаря.

Джерело.

Close