facebook

Вугільна справа: Порошенко висунули підозру в держзраді

У понеділок, 20 грудня, у щілину хвіртки п’ятого президента України Петра Порошенка співробітники прокуратури засунули підозру в держзраді, підписану заступником Ірини Венедиктової. Сам підозрюваний зараз перебуває у Польщі.

Фото відповідного документа адвокат Ілля Новіков опублікував у Facebook.

Йдеться про закупівлю вугілля в окупованому Донбасі у 2014-2015 роках. Підозру разом із повісткою на допит на 23 грудня співробітники прокуратури засунули в щілину хвіртки будинку Петра Порошенка, який зараз перебуває у Варшаві.

Колишній голова Верховної Ради, який у 2014 році виконував обов’язки глави України, Олександр Турчинов дав терміновий брифінг, на якому зауважив, що у ці тяжкі роки керівництво України змогло забезпечити теплом Україну. Також він звинуватив чинну владу у повній руйнації енергетичної безпеки країни, яку свого часу забезпечив Петро Порошенко. При цьому він наголосив, що попередня влада не закуповувала вугілля в Росії.

“Зараз в умовах цього блюзнірства, цього фарсу Україна за два останні роки купила на 3 млрд 100 млн доларів російського вугілля, зокрема вугілля, яке незаконно видобувається на окупованих територіях. Це відбувається в умовах, коли щодня Україна збільшує обсяги експорту з Білорусі електроенергії. В умовах, коли Білорусь разом із Російською Федерацією робить заяви, які загрожують національній безпеці нашої держави та територіальній цілісності”, – заявив Турчинов.

Він сказав, що коли Петро Порошенко повернеться до України, “чергове брудне шоу” знову перетвориться на фарс та зазначив, що “навіть повністю залежна” Генеральний прокурор Ірина Венедиктова не підписала підозри. Натомість документ підписав її заступник Олексій Симоненко.

Турчинов пригрозив чинній владі, що вона повторить фінал режиму Януковича, як зараз повторює його манеру боротьби із політичними опонентами.

Пізніше Державне бюро розслідувань опублікувало у своєму Telegram-каналі офіційну заяву, в якій повідомило, що п’ятий президент України Петро Порошенко підозрюється в тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема серед представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР”.

Раніше підозри щодо цього провадження вже повідомили народному депутату Віктору Медведчуку та колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину.

“На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України у залежність від РФ та терористичних організацій. Що, у свою чергу підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало Росії більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності”, – йдеться у повідомленні.

Джерело.

Close