facebook

“Сюрреалістичний масштаб загрози, на яке саме свято штам “Омікрон” заразить найрідніших”: медики про пік небезпеки

Жахливий штам “Омікрон” змушує європейські держави впроваджувати радикальні заходи задля протидії його поширення. Також цей варіант вірусу стрімко поширюється вже й в Україні. У Всесвітній організації охорони здоров’я б’ють на сполох, а медики повідомляють, коли нашу державу накриє нова масштабна хвиля пандемії.

Як інформує “Obozrevatel”, в Україні зростання захворюваності на коронавірус поки не зафіксовано. Секретар РНБО Олексій Данилов вважає, що нова хвиля прийде до країни у лютому. В уряді черговий спалах захворюваності також прогнозують на кінець зими, тому посилення карантину на свята не планують.

Однак дані ВООЗ про швидкість поширення Омікрона говорять про інше. Показовий і приклад Великобританії – там новий штам став домінувати лише за місяць. І це при тому, що повністю вакцинованих у країні майже 70%.

У Центрі економіки охорони здоров’я Київської школи економіки вважають, що захворюваність в Україні почне зростати вже у січні.

“Просто зараз ми бачимо масове активне зростання в Європі. Низка країн зараз стабілізується – це ті, які дуже активно до цього росли. Але є низка європейських країн, які зараз починають дуже активно зростати по другому колу”, – зазначили там.

Аналітик Євген Істребін наголошує: кількість вакцинованих у країні, як і раніше, критично низька. У той час як у ЄС вже почали робити бустерні щеплення, у нашій країні не можуть повністю імунізувати пенсіонерів та представників груп ризику. Про початок загальної вакцинації третьою дозою цього року в МОЗ взагалі не хочуть чути.

В Україні наразі немає ні рекомендацій щодо поведінки у період різдвяних та новорічних свят, ні роз’яснювальної роботи щодо необхідності вакцинації, ні списку країн, куди небажано їхати через COVID-ситуацію, ні нових карантинних обмежень.

У результаті в Україні виникає сюрреалістична ситуація: країна, де рівень вакцинації один із найнижчих у Європі, відзначатиме Новий рік та Різдво, тоді як біля лікарень знову зберуться черги зі швидких з COVID-хворими.

Джерело.

Close