facebook

Штам “Омікрон” точно менш небезпечний, ніж “Дельта”, але медики побоюються іншого фактора

Два нових британських дослідження дають перші натяки на те, що штам коронавірусу “Омікрон” може бути “м’якшим”, ніж “Дельта”.

Вчені підкреслюють, що навіть якщо результати цих ранніх досліджень підтвердяться, будь-яке зниження ступеня тяжкості необхідно порівняти з тим фактом, що омікрон поширюється набагато швидше, ніж дельта, і може краще “ухилятися” від вакцинації. Велика кількість інфекцій, як і раніше, може перевантажити лікарні.

Проте нові дослідження, схоже, підтверджують більш ранні дослідження, які припускають, що “Омікрон” може бути не таким шкідливим, як “Дельта”, сказав Мануель Аскано-молодший, біохімік з Університету Вандербільта, який вивчає віруси.

” Обережний оптимізм, мабуть, найкращий спосіб поглянути на це “, – сказав він у коментарі виданню “Medicalxpress”.

Що показали дослідження
Аналіз, проведений групою реагування на COVID-19 Імперського коледжу Лондона, оцінив ризики госпіталізації для випадків омікрону в Англії, виявивши, що люди, інфіковані цим варіантом, приблизно на 20% рідше звертаються до лікарні, ніж люди, інфіковані дельта-варіантом, та 40 % рідше потраплять до лікарні.

Цей аналіз включав усі випадки COVID-19, підтверджені тестами ПЛР в Англії у першій половині грудня, у яких можна було виявити цей варіант: 56 000 випадків омікрону та 269 000 випадків дельта.

Окреме дослідження, проведене в Шотландії вченими з Единбурзького університету та іншими експертами, показало, що ризик госпіталізації при зараженні штамом Омікрон на дві третини менше, ніж при зараженні штамом Дельта. Але це дослідження показало, що майже 24 000 випадків омікрону в Шотландії були переважно серед молодих людей віком від 20 до 39 років. У молодих людей набагато менше шансів захворіти на тяжкі випадки COVID-19.

” Це національне дослідження – одне з перших, що показує, що Omicron з меншою ймовірністю призведе до госпіталізації COVID-19, ніж Delta “, – пишуть дослідники. Хоча отримані результати є ранніми спостереженнями, вони, як пишуть автори, “обнадіюють”.

Результати ще були розглянуті іншими експертами, що є золотим стандартом у наукових дослідженнях.

Аскано зазначив, що дослідження мають обмеження. Наприклад, результати відносяться до певного моменту часу під час ситуації, що швидко змінюється в Сполученому Королівстві, і в інших країнах може бути інакше.

Є нюанс
Метью Біннікер, директор з клінічної вірусології клініки Mayo Clinic в Рочестері, штат Міннесота, сказав у коментарі виданню Мedicalxpress, що в шотландському дослідженні відсоток молодих людей був майже вдвічі вищим у групі “Омікрону”, в порівнянні з групою”Ддельта”, і що “могло спотворити висновки до менш серйозних наслідків, спричинених омікроном”.

Тим не менш, він сказав, що дані були цікавими і припускають, що “Омікрон” може призвести до менш серйозних захворювань. Але він додав: ” Важливо підкреслити, що якщо Оmicron має набагато більш високу швидкість передачі в порівнянні з Delta, абсолютна кількість людей, які потребують госпіталізації, може все ж таки збільшитися, незважаючи на менш тяжке захворювання в більшості випадків “.

Дані з Південної Африки, де цей варіант був уперше виявлений, також припускають, що Оmicron там може бути “м’якшим”. Салім Абдул Карім, клінічний епідеміолог інфекційних захворювань з Південної Африки, сказав раніше цього тижня, що кількість госпіталізацій до лікарень була набагато нижчою для Оmicron, ніж для Delta.

” Наш загальний рівень прийому становить від 2% до 4% порівняно з попереднім роком, коли він був ближчим до 20%. Таким чином, незважаючи на те, що ми спостерігаємо багато випадків зараження, дуже мало хто з них закінчується госпіталізацією “, – сказав він.

Цей матеріал підготовлений на підставі останніх досліджень, висновків вчених та лікарів. Матеріал має виключно загальноінформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.

Джерело.

Close