facebook

Чехія змінила правила в’їзду для українців: які документи потрібні

Чехія змінила правила в’їзду для громадян України. Для перетину кордону знадобиться ковід-сертифікат з QR-кодом або інші документи.

Про це свідчать дані інтерактивної карти світу для мандрівників, створеної консульською службою України.

Станом на 23 грудня 2021 року в’їзд до Чехії дозволено:

1. Громадянам України, які пройшли повний курс вакцинації з використанням препаратів, сертифікованих Європейським агентством з лікарських засобів (EMA), а саме: Vaxzevria (AstraZeneca), Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Janssen, Covishield. Необхідною умовою є два повні тижні після отримання останньої дози щеплення.

На підтвердження вакцинації необхідно надати один із наступних документів:

український міжнародний ковід-сертифікат, згенерований у “Дії” (з QR кодом);
його паперовий аналог (з QR кодом);
сертифікат, виданий у країні ЄС.
2. Громадянам України, які мають сертифікат про одужання від коронавірусу, згенерований у “Дії” з QR кодом, за умови, що з часу першого позитивного тесту пройшло не менше 11 і не більше 180 днів.

3. Неповнолітнім дітям, які подорожують разом зі своїм законним представником, які мають дійсний сертифікат про вакцинацію або одужання від коронавірусу.

Крім того, в республіку можуть в’їхати українці, які мають дозвіл на проживання в Чехії або візу, а також громадяни України з посвідкою на проживання в іншій країні ЄС та громадяни України у виняткових гуманітарних ситуаціях за наявності підтверджуючих документів, виданих чеськими органами:

довідка від лікаря чи медичного закладу;
виклик до суду;
запрошення від державного органу;
довідка про необхідність належного догляду за особою (від лікаря або соціальної служби) та документи на підтвердження родинних зв’язків із цією особою;
судове рішення щодо встановлення опіки над дитиною або зустрічей з нею;
лист від компетентного міністерства Чеської Республіки про те, що приїзд такої особи відповідає інтересам Чехії.
Зазначені категорії можуть в’їхати в країну за відсутності сертифіката про вакцинацію, але при цьому необхідно заповнити в’їзний формуляр за посиланням. Отримане на e-mail підтвердження заповнення формуляра пред’являється під час прикордонного контролю.

Крім того, невакцинована особа повинна при перетині кордону пред’явити негативний ПЛР-тест, зроблений не раніше, ніж за 72 години до в’їзду, а потім зробити повторний тест не раніше ніж через 5-7 днів після приїзду до Чехії та аж до отримання його результату поза своїм житлом носити респіратор без дихального клапана зразка FFP2 або KN95.

Раніше ми опублікували нові правила в’їзду для українців до Північної Македонії.

Джерело.

Close