facebook

Літнім українцям роздадуть 1000 грн на ліки: які умови

Повністю щепленим від коронавірусу українцям дозволять витрачати на ліки 1000 грн, виплачені за програмою єПідтримка. Зробити це зможуть лише ті, хто старший за 60 років і отримав дві дози вакцини.

Такі зміни у програмі відбудуться у січні 2022 року. Про це заявила перша віцепрем’єр-міністерка України, міністерка економіки Юлія Свириденко, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

“З січня 2022 року програма єПідтримка буде модифікована. Дамо можливість людям старше 60 років направити кошти на придбання ліків”, – сказала Свириденко. Щоправда, яким саме буде цей механізм, вона не уточнила.

Поки що українці можуть витратити “ковідну тисячу” лише на книги, походи в театри, кінотеатри або на концерти, квитки на літаки та потяги (тільки в межах країни), абонементи до фітнес-клубів або відвідування спортзалів. Найчастіше, до речі, купують книги.

Жодного спеціального списку торгових точок, де дозволяється сплачувати “тисячею за вакцинацію”, не передбачено. Система визначає це автоматично на основі спеціальних MCC-кодів, що свідчать про сферу діяльності підприємства.

За словами Свириденко, наступного року відбудуться й інші зміни у програмі єПідтримка. Подробиць поки що немає – за словами міністерки, нововведення залежатимуть від того, яким саме галузям економіки знадобиться підтримка держави.

Свириденко також уточнила, що до 27 грудня заявки на отримання “1000 грн за вакцинацію” у застосунку Дія подали 5,5 млн українців, банківські картки оформили 6,5 млн осіб. З бюджету вже витратили 3 млрд грн – тобто по тисячі гривень виплатили трьом мільйонам людей. Інші чекають своєї черги.

Щоб отримати “1000 грн за вакцинацію”, потрібно:

у застосунку Дія останньої версії перейти до розділу “Послуги”

знайти й обрати послугу єПідтримка;

пройти перевірку на відповідність критеріям отримувача (вік понад 18 років, наявність “зеленого” сертифіката про вакцинацію);

відкрити в онлайн-банку віртуальний рахунок та отримати гроші.

Оформити картку можна в одному з банків, які співпрацюють із програмою. Наразі це ПриватБанк, Ощадбанк, Monobank, А-банк, Альфа-банк, Укргазбанк. Мобільні застосунки цих банків теж слід оновити.

Джерело.

Close