facebook

Чехія розгляне відправлення військових в Україну, якщо Київ попросить

Чехія не виключає можливості відправити в Україну своїх військових, щоб допомогти протистояти російській агресії, якщо Київ про це попросить. Також Чехія готова прийняти українських жінок і дітей у разі повномасштабного вторгнення РФ.


Про це заявила міністерка оборони Чехії Яна Чорнохова в інтерв’ю Denik N.

Міністерку запитали, чи планує Чехія надсилати в Україну невеликий контингент, як це нещодавно зробила Канада. Чорнохова відповіла, що про чеських військових наразі ніхто не запитував, але якщо від української влади надійде такий запит — у Чехії його розглянуть.

Чорнохова додала, що якщо ситуація загостриться й Україні потрібно буде вислати жінок і дітей у безпечне місце, — Чехія готова в цьому допомогти і в разі потреби прийняти українців, яким доведеться втікати від війни. Також міністерка підтвердила, що Чехія планує надіслати в Україну снаряди для артилерії калібру 52 мм.

Військова допомога від партнерів

20 січня стало відомо, що США дозволили Литві, Латвії та Естонії відправляти ракети та іншу зброю американського виробництва в Україну на тлі загострення російської загрози. Про такі наміри ці країни повідомляли раніше.

Окрім країн Балтії озброєння Україні регулярно надають самі Сполучені Штати. Також нещодавно з Великої Британії прибула партія оборонного протитанкового озброєння.

Питання щодо надання Україні озброєння на тлі можливого загострення російської агресії обіцяла розглянути і Канада. Водночас ЗМІ пишуть, що ця країна перекинула в Україну «невеликий контингент» полку спеціальних операцій.

Також 22 січня до Києва прибула перша партія (з кількох запланованих) військової допомоги від США, що її нещодавно схвалив президент Джо Байден. Вантаж містив приблизно 90 тонн летальної зброї, зокрема боєприпаси, для захисників України на лінії зіткнення. А 23 січня прибула друга партія. Там було понад 80 тонн зброї.

Водночас Німеччина продовжує політику блокування постачання зброї Україні. Зокрема, міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила в інтерв’ю Welt, що Німеччина поки не постачатиме Україні зброю. Про це також напередодні заявляв новий канцлер країни Олаф Шольц. Натомість у німецькій опозиції закликають владу припинити блокувати постачання зброї для України.

 

Джерело.

Close