facebook

Втрачені кінцівки та вісім кілометрів гіпсу: зима у Львові виявилася “врожайною” на травми

Зимові холоди. Попри те, що більшість із нас з нетерпінням чекали справжню зиму – зі снігом та морозом, окрім омріяних розваг така погода спричиняє чимало неприємностей.

Серед них – численні зимові травми, які можуть не просто спровадити на лікарняний, а й призвести до інвалідності.
Навіть люди, яким не доводиться перебувати на вулиці тривалий час, нерідко страждають від витівок Морозенка. Переохолодження та обмороження – незмінні супутники зими. Основні її жертви – безхатьки та люди, які зловживають алкоголем. За словами завідуючого опіковим відділенням 8-ої лікарні Першого територіального медичного об’єднання Василя Савчина, щороку у відділення надходить від 80 до 120 пацієнтів із серйозними обмороженнями кінцівок. Більшість із них – спіткає інвалідність.

“Є частина пацієнтів, які у стані алкогольного сп’яніння тривалий час сиділи на вулиці. Їх до нас привозять із холодовою травмою, без ознак обмороження. Якщо поступають до нас вчасно – їх вдається зігріти, провести інфузійну терапію. Вони повертаються до нормального життя. Та, на жаль, чимало людей працездатного віку через зловживання алкоголем отримують відмороження нижніх кінцівок. Це закінчується ампутацією”.

Утім, жертвами морозу нерідко стають люди з будь-яких прошарків населення, які тривалий час перебували на морозі у мокрому взутті або одягнені неналежним чином. За словами медиків, якщо кінцівка втратила колір, з’явився біль, необхідно негайно зняти взуття та загорнути її у сухе тепло. Зігрівати замерзлі частини тіла гарячою водою, натирати снігом або спиртом – протипоказано. За медичною допомогою необхідно звернутися протягом восьми годин. Їх називають “золотими”, оскільки упродовж цього часу залишається шанс врятувати кінцівки. На жаль, багато хто його втрачає.

За словами Василя Савчина, перебуваючи на вулиці у холодну погоду, важливо рухатися. Якщо відчуваєте, що перемерзли – негайно зайдіть у тепле приміщення, зніміть мокрий одяг, випийте теплу рідину. У жодному випадку – не алкоголь. Він лише створює ілюзію тепла, й людина не відчуває, як її спіткає переохолодження. Таким чином, втрачає дорогоцінний час. Лікарі пам’ятають випадки, коли до них приносили власні пальці у пакетах. Оскільки такі пацієнти не зверталися за медичною допомогою, кінцівки відмирали та відпадали.

Також цьогорічна зима виявилася врожайною на вуличні травми. Минулого місяця до травмпунктів Першого медичного об’єднання Львова звернулася 1371 людина. Майже на третину більше, ніж торік! Травматологи зазначають: аби надати допомогу усім постраждалим, довелося використати майже 8 кілометрів гіпсу. Цього вистачить, щоб шість разів обмотати проспект Свободи у Львові – від Оперного театру до пам’ятника Міцкевича.

60% постраждалих від падіння на вулиці – чоловіки. Травмувалися, переважно, у спальних районах Львова. Найчастіше страждали їхні передпліччя – такі травми складають 45 % звернень. Ще 25 % – зламані шийки стегна та 20% – нижніх кінцівок.

На лікарняні ліжка потрапили 285 пацієнтів. 65 % госпіталізованих складають представниці чарівної статі. Найскладніший випадок трапився з літньою пані, яка отримала відкритий перелом гомілки. Хірург-травматолог, який терміново поклав жінку на операційний стіл, того дня провів в операційній 10 годин – з 8 ранку до 4 ночі.

Також одного дня був рекорд, коли хірург-травматолог Валерій Ласлофі прийняв 40 пацієнтів з переломами й, як наслідок, – ледве відмив руки від гіпсу.

За словами Олега Малетича, завідуючого відділенням невідкладної медичної допомоги, мокрий сніг, мороз, ожеледиця, а також – гучні святкування, роблять свою “чорну справу”. Найчастіша причина падінь – людська необережність та погодні умови. Тож важливо дотримуватись елементарних правил безпеки – обходити слизькі місця та подбати про зручне взуття. Жінкам узимку варто відмовитися від високих підборів. Слід надавати перевагу теплому одягу, який не сковує рухів.

Лікар ортопед-травматолог стаціонарного відділення Лікарні святого Луки Володимир Баляс зазначає – незважаючи на те, що до травмпунктів частіше привозять чоловіків, на операційних столах більше опиняються представниці чарівної статі – у співвідношенні 70 до 30 відсотків.

“Це пов’язано з тим, що у жінок після 50 років кістки остеопоротичні – тобто, вони більше ламаються. Найчастіше оперуємо травми нижніх кінцівок. Найскладнішим був відкритий перелом гомілки у жінки, віком близько 60 років”.

Медики також нагадують, що старшим людям та усім, хто має захворювання опорно-рухового апарату, не варто без потреби виходити на вулицю під час несприятливих погодних умов. Не можна ходити поблизу будинків, оскільки є ризик травмування внаслідок падіння снігових бриль та бурульок. Слід також потурбуватися про відкриті ділянки тіла, оскільки взимку багатьох людей турбує алергія на холод, а також – пов’язаний з вітром, морозом і підвищеною вологістю контактний дерматит. Аби запобігти несприятливим реакціям шкіри на холодне повітря та зміну температурних умов, на обличчя та руки потрібно наносити спеціальні колд-креми. Їх можна замінити жирними живильними засобами. А от зволожуючих кремів на основі води варто уникати – хіба що використовувати у якості нічного крему.

Джерело.

Close