facebook

Курс долара може стабілізуватися лише за однієї умови: прогноз експерта

Експерти пояснили, від чого залежить стабілізація курсу долара та якою буде ситуація на українському валютному ринку до кінця зими.

Все це розповів керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин, пише УНІАН.

Він стверджує, що ключові драйвери ринку – геополітична ситуація та можлива ескалація бойових дій на сході країни. Через російські війська на кордоні – Захід продовжує наполягати на високих ризиках військової ескалації РФ.

Нерезиденти на тлі цих новин активізували вихід із українських активів: портфель державних облігацій нерезидентів у лютому знизився на 4,7 млрд грн, у 2022-му – на 15,8 млрд грн. Деякі компанії почали згортати інвестиційну діяльність.

Своєю чергою Національний банк намагається згладити ринкові рухи за допомогою інтервенцій та викупу валюти під час різкого зміцнення.

“Українці спокійніші, оскільки відстежити і наздогнати події та курсові коливання на ринку проблематично. Більше того, більшість, піддавшись паніці, вже реалізували частину покупок і залишаються у валюті”, – зазначає аналітик.

При цьому, висока волатильність на ринку збережеться наступного тижня. На тлі негативних новин західної преси нерезиденти можуть перейти до ще більш агресивних продажів, а це може зміцнити курс долара до 29 гривень. У разі позитивних новин із Заходу – курс може стабілізуватися на рівні 28-28,5 гривень за долар.

“Найближчим часом очікуємо торги гривні в діапазоні 28,3-28,55 грн/дол. Перед вихідними, враховуючи новини, а також беручи до уваги вихідний день у США в понеділок, учасники ринку постараються провести всі заплановані операції, а нерезиденти – закрити ще порцію позицій. Геополітичні ризики зберігаються, як і небезпека ескалації військових дій на Донбасі”, – наголошує він.

Примітно, що ситуація із закупівлею енергоносіїв не несе сильного впливу на валютний ринок, допомагає в цьому, зокрема, тепла погода, додав експерт.

Джерело.

Close