facebook

Орбан знову виграв вибори в Угорщині і розкритикував Зеленського. Українське МЗС не забарилося з відповіддю

Правляча партія “Фідес” перемогла вчетверте.

Подія: Партія “Фідес” прем’єр-міністра Віктора Орбана вчетверте перемогла на парламентських виборах в Угорщині.

Деталі і коментарі: Після обробки понад 98% бюлетенів ця політсила набрала 53,1% голосів. Широкий блок із шести опозиційних партій на чолі з Петером Маркі-Зайєм опинився позаду з 35%. Крім того, 6,2% голосів отримує рух “Наша батьківщина”. Таким чином, правляча партія може розраховувати на 135 місць зі 199 в однопалатному парламенті країни, а опозиційний блок — на 56 мандатів, повідомляє dw.com.

У своїй переможній промові Віктор Орбан розкритикував брюссельських бюрократів і президента України Володимира Зеленського, назвавши їх опонентами. “У нас ніколи не було стільки опонентів, — цитує його AFP. — Бюрократи Брюсселя… провідні міжнародні ЗМІ та український президент”, пише bbc.com. Раніше Зеленський неодноразово дорікав Орбану через заборону доставляти Україні зброю через територію Угорщини. Втім, угорський прем’єр-міністр, який має тісні зв’язки з Москвою, засудив російське вторгнення і прийняв пів мільйона українських біженців від початку війни.

У МЗС України зауважили, що з повагою сприймають волевиявлення угорського народу на парламентських виборах. “Водночас у прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана немає жодних підстав стверджувати, що на шляху до перемоги на виборах йому довелося боротися з президентом України. По-перше, ані Україна, ані її президент Володимир Зеленський не брали участі в політичній кампанії в Угорщині. По-друге, президент України щоденно зайнятий набагато більш важливою справою — боротьбою з російською агресією. Прем’єр-міністр мав би бути вдячний президенту України за те, що реальність війни не досягла кордонів Угорщини завдяки героїзму українського народу у стримуванні агресивних дій президента путіна”, — йдеться у заяві МЗС. Відомство сподівається, що новий мандат дозволить угорському уряду, серед інших першочергових задач, зосередитися на протидії агресивній політиці президента рф, за наказом якого російська армія скоює звірства проти українського народу. А оприлюднені в день угорських виборів факти російських воєнних злочинів щодо мирного населення, насамперед різанини в Бучі, Ірпіні та Гостомелі, не залишаться непоміченими. “Розраховуємо, що Будапешт чітко засудить ці злочини та перегляне свій підхід щодо допомоги Україні, аби він відповідав нинішнім реаліям, рівню безпекової загрози з боку росії та рівню звірств російської армії. Без безпеки в Україні не буде безпеки в Угорщині”, — зауважили в українському відомстві.

“Угорщина — “перемога” в першому турі і з домінуючою перевагою. Пропутінські потвори не лише у високих кріслах, такі настрої, як бачимо, домінують у суспільстві. І ні 8 років затяжної війни, ні останні 40 днів криваво-фашистського шабашу путлєра на ті настрої жодним чином не вплинули. Кого Угорщина у Другій світовій підтримувала — уроки історії нинішні угорці забули чи й не вивчали?” — відреагував у Facebook український політик Анатолій Гриценко.

“Чуда не відбулося. На жаль. На заході в нас усе більш упевнено формується нова Білорусь. Ні, збройного нападу звідти, звісно, не буде. А от провокації та інформаційну війну Будапешт продовжуватиме в цілковитій координації з кремлем. Найголовніше в тому, що абсолютна більшість угорців задоволені згортанням прав і свобод у своїй країні, антизахідною риторикою, самоізоляцією в ЄС та НАТО. А головне, угорці згодні залишатися сателітами путінського режиму. Так часто буває з націями, які ніяк не можуть попрощатися з імперським (чи у випадку Угорщини — недоімперським) минулим”, — написав у Facebook незалежний експерт Тарас Чорновіл.

Джерело.

Close