facebook

Україні треба 5 мільярдів доларів США щомісяця для закриття “дірки” бюджету — Марченко

Через неспровоковану війну Росії щодо України державний бюджет станом на кінець квітня потребує збільшення дохідної частини на 5 мільярдів доларів США.

Міністр фінансів України Сергій Марченко під час інтерв’ю, в Києві, 5 лютого 2021 р. Фото Ковальчук Віктор / УНІАН

Про це в ефірі єдиного інформаційного телемарафону заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

“Йде мова про щомісячну потребу в 5 мільярдів доларів США, ми говоримо про найближчі три місяці. Тобто ми розуміємо що ці місяці для нас важливі, ми пояснюємо що отримані кошти допоможуть нам перемогти у цій війні”, – розповів політик.

Зазначається, що ці кошти допоможуть забезпечити стабільність країни, підтримати соціальний захист громадян, пенсіонерів, а також ЗСУ.

“Ми розглядаємо декілька можливостей. В основному пріоритет для нас є гранти, тому що їх не потрібно повертати, також йде розмова, про розміщення частин на запозичені рахунки України, які також не є потреба повертати, якщо такої можливості немає, ми говоримо про кредитну підтримку на довгостроковий період, 15 і більше років, мінімальні відсотки, до 1 %, для нас це також є нормальна можливість профінансувати дефіцити бюджету”, – пояснив міністр фінансів.

Він додав, що більша частина боргу у вітчизняній валюті, тому що на цей час Україна не розглядає варіантів реструктуризації.

Війна. Усі останні новини
Що відомо
Унаслідок вторгнення Росії Україна потребує значних фінансових ресурсів для підтримання та надалі відновлення своєї економіки. Про це на сесії Світового банку 21 квітня заявив президент Володимир Зеленський.
Для забезпечення соціальних виплат і заробітних плат Україні щомісяця потрібна фінансова допомога в розмірі 7 мільярдів доларів, заявив у квітні 2022 року президент Володимир Зеленський президентці Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн.
Україна запросила в Міжнародного валютного фонду 5 мільярдів доларів щомісячної допомоги протягом наступних трьох місяців для підтримання функціонування власної економіки, повідомила директорка-розпорядниця МВФ Кристаліна Георгієва.
Країни “Великої сімки” висловили підтримку Україні в її збройному протистоянні з Росією та пообіцяли надати фінансову допомогу в розмірі 24 мільярдів доларів. Натомість на Москву чекають подальші обмеження з метою її ізоляції від глобальної фінансової системи.

Джерело.

Close