facebook

У Сибіру масштабні безконтрольні лісові пожежі: не вистачає військових, щоб їх гасити

У Росії горять ліси у Сибіру. Вогонь займає велику площу, але щоб його погасити, у пожежників не вистачає сил. Через викид великої кількості вуглекислого газу в атмосферу є велика загроза зміни клімату.

Про це повідомляє британський інтернет-видання The Independent.

Цього року площа пожеж у Сибіру збільшилася вдвічі, а все через те, що російські військові підрозділи, які зазвичай борються з ними, були передислоковані для ведення бойових дій в Україні. Вогонь майже повністю безконтрольний.

За даними Грінпіс Росії, поточна площа лісових пожеж у країні вже вдвічі більша, ніж у квітні 2021 року.

Оскільки пожежі лісів у Сибіру викидають величезну кількість вуглекислого газу в атмосферу Арктики, вони є основною причиною занепокоєння щодо зміни клімату. Вчені неодноразово заявляли, що їх треба гасити якнайшвидше.

Алеперспектив на їхнє швидке гасіння немає, оскільки багато військових частин, відповідальних за гасіння пожеж, було відправлено на допомогу під час вторгнення в Україну.

“Оскільки для великих пожеж часто потрібні військові літаки для виявлення та перевірки повідомлень із супутників або місцевих жителів, а також для підтримки та боротьби в Сибіру, сумнівно, що ці можливості будуть доступні навіть влітку, якщо війна продовжиться”, – заявила дослідник клімату з Університету Майамі Джессіка Маккарті.

За її словами, у Путіна є два виходи із ситуації: залишити ліси горіти і далі або вивести літаки та особовий склад деяких підрозділів з України та перенаправити їх до Сибіру. Якщо цього не станеться, то вчені не відкидають серйозних змін клімату.

“Пожежі розтоплюють вічну мерзлоту, адже Сибір знаходиться за Полярним колом, що призводить до викидів вуглекислого газу та метану в атмосферу. Зокрема, метан має особливо сильний вплив на парниковий ефект у короткостроковій перспективі”, – кажуть експерти.

Минулого літа температура землі за Полярним колом досягла рекордних 48 градусів за Цельсієм під час “стійкої спеки” в Сибіру.

Джерело.

Close