facebook

Болгарія і Греція започаткують новий газовий маршрут у відповідь на дії росії

Болгарія і Греція започаткують новий газовий маршрут у відповідь на дії росії.

Греція та Болгарія почали будувати біля грецького порту Александруполіс завод із виробництва зрідженого природного газу (ЗПГ), який допоможе створити новий газовий маршрут до Європи та скоротить залежність від російського газу, – повідомляє Reuters.

Греція допомагає Болгарії з постачанням газу відтоді, як його перекрила Росія.

“Економічний шантаж Кремля проти моєї країни та Євросоюзу не увінчається успіхом, тому що ми цьому протидіятимемо, і сьогоднішня подія тому доказ”, – заявив прем’єр-міністр Болгарії Кирило Петков.
“Наші країни готові взяти на себе нову вирішальну роль на новій енергетичній карті Європи”, – заявив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс на заході, присвяченому початку будівництва плавучої установки зберігання та регазифікації (FSRU) в Александруполісі.

За його словами, “недавній шантаж Москви з приводу природного газу робить цю співпрацю не тільки необхідною, а й невідкладною”.

На церемонії були президент Європейської ради Шарль Мішель та лідери Болгарії, Сербії та Північної Македонії.

Новий FSRU буде поставлений на якір за 18 км (11 миль) від порту Александруполіс і доставлятиме газ на берег 28-кілометровим трубопроводом і почне роботу наприкінці 2023 року. Він зможе щорічно регазифікувати 5,5 млрд. кубометрів ЗПГ і зберігати 153 500 кубометрів.

Фото: myc.news.

Джерело.

Close