facebook

Затримали двох прихильниць росії, які називали звірсtва у Бучі “постановкою української влади”

Подія: У Рівненській області Служба безпеки України оголосила підозру двом жителькам, які виправдовували збройну агресію росії та прославляли окупантів. Про це повідомили в місцевому обласному управлінні СБУ.

Деталі та коментарі: “У ході проведених слідчих дій за місцями проживання вказаних осіб, співробітники СБУ вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, літературу, яка містить антиукраїнський контент, у тому числі заклики до визнання правомірною збройної агресії рф проти України, — ідеться у повідомленні. — Крім того, ці громадянки України є колишніми працівниками одного з об’єктів критичної інфраструктури регіону”.

За інформацією Рівненської обласної прокуратури, жінки, “сповідуючи проросійські настрої, заперечували факт геноциду, вчиненого російськими військовими у населених пунктах Київщини (Буча, Ірпінь)”. “Вони називали звірства російських військових постановкою української влади, організованої задля розпалювання національної ворожнечі. Також одна з підозрюваних заперечувала масове вбивство українських громадян на залізничному вокзалі у Краматорську, звинувачуючи у цьому військовослужбовців ЗСУ”, — розповіли в прокуратурі.

Підозрюваним оголосили підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.436-2 КК України — виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників. Обидвом жінкам загрожує до 3 років позбавлення волі.

А на Львівщині СБУ виявила російського агента та запобігла передачі важливої розвідувальної інформації ворожим спецслужбам. “Слідство встановило, що українець тривалий час підтримував зв’язок із представником спецслужби РФ, — повідомляє пресцентр СБУ. — За завданням куратора зрадник збирав інформацію для проведення підривної діяльності на шкоду нашій державі. Контррозвідники СБУ блокували можливість передачі важливої інформації ворогові. Зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України”.

читайте також:
“Хоч до Марсу, хоч до Юпітера”. Колаборанти ініціювали приєднання Херсонщини до складу росії навіть без псевдореферендуму
Ще раніше Служба безпеки України виявила чотирьох чоловіків, які зафіксували кадри обстрілу Львова 3 травня, а потім оприлюднили відео в соціальних мережах. Чоловіків відправили до фільтраційних пунктів СБУ, де вони зізналися у скоєному.

11 травня пресслужба Державного бюро розслідувань повідомила, що правоохоронці викрили й затримали оперуповноваженого Національної поліції в Харкові, який передавав російським спецслужбам інформацію про підрозділи Збройних сил України. “Тепер він “зливає” детальну інформацію про зраду слідчим ДБР, — ідеться у повідомленні. — Попередньо встановлено, що оперуповноважений був завербований співробітниками ФСБ росії з початком повномасштабного наступу. На вимогу окупантів, “правоохоронець” збирав відомості щодо військової техніки ЗСУ, блокпостів, місць розташування підрозділів силових структур регіону”.

За версією слідства, поліцейський регулярно передав зібрану інформацію спецслужбам ворога через інтернет-месенджер. В автівці підозрюваного виявили незареєстровані боєприпаси. Поліцейському повідомили про підозру в державній зраді в умовах воєнного стану. Йому загрожує ув’язнення на 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Київський районний суд Полтави обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Загалом з початку війни українські спецслужби викрили близько 4000 колаборантів.

Джерело.

Close