facebook

“Слава путіну” у Бандерівському краю. На Львівщині могили радянських солдатів розмалювали проросійськими гаслами

У центрі міста, розташованому за 10 кілометрів до кордону з Польщею, з’явилися літери V і Z, а також п’ятикутні зірки.

Подія: У місті Хирів, що в Самбірському районі, трапився прикрий інцидент. Місцеві мешканці на одній із центральних вулиць виявили акт вандалізму.

Деталі та коментарі: На залишках колишнього монументу невідомому радянському солдатові, розташованому у центрі поблизу Хирівської міської ради, хтось розмалював червоною фарбою окупантські символи, а також прописав російські фрази, які прославляють очільника загарбників: “слава путіну”, “росія ура”, “путін ура”. Фото із цими гаслами, з літерами V та Z, п’ятикутними зірками миттєво розлетілись у соцмережах.

“Жах, ненависть і злість! У Хирові на ранок проявився рускій мір. Вам не місце в осерді Бандерівщини, як і всій Україні. В Хирові працює слідчо-оперативна група” — йдеться у повідомленні, яке у Facebook оприлюднило видання “Ваш Голос Прикарпаття”.

“Дуже сумнівно, що це зробили внутрішньо переміщені особи, — написав у Facebook колишній голова Старосамбірської райдержадміністрації Петро Назар. — Оскільки це близько до пункту пропуску, то можна припустити, що працює особа або група осіб з метою дискредитації”.

Пам’ятник радянському солдату у Хирові був демонтований ще у 2016 році, але плити та імпровізовані могили з того часу в місті не прибирали.

Також 17 травня Служба безпеки України знешкодила російську агентурну мережу, яка мала забезпечити проникнення ворожих диверсійно-розвідувальних груп у Миколаїв. Установлено, що агентурна група була сформована резидентом під кураторством генерала російських окупаційних сил. До її складу входило 5 осіб з числа місцевих жителів. Серед них жінки — колишні українські військовослужбовці з дислокованих у регіоні підрозділів. Їх залучали для додаткової конспірації: нібито вони не мали викликати підозри в українських силовиків та збирати інформацію про суспільно-політичну ситуацію в регіоні та наслідки ворожих ракетних ударів по Миколаєву.

Для отримання секретних відомостей, у тому числі позицій українських підрозділів, зловмисники намагалися “в темну” використовувати чинних військовослужбовців. Тобто випитували в них секретну інформацію нібито у дружній розмові. Після “успішного” виконання завдань частину агентів мали евакуювати до Криму, іншим обіцяли керівні посади в разі окупації Миколаївщини. Наразі затриманим повідомлено про підозру у вчинені злочинів за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Джерело.

Close