facebook

“Свято на кістkах”. У Маріуполі окупанти влаштували екскурсію зруйнованим драмтеатром

Унаслідок російського авіаудару там загинули сотні людей.

Подія: Цинізму окупантів немає меж. Після розбору завалів драматичного театру та відкриття скверу для вільного відвідування, російські нелюди влаштували “автопробіг волонтерів” з червоними прапорами по місту. Фінальною точкою була екскурсія драмтеатром, повідомив у Telegram радник мера Маріуполя Петро Анрющенко.

Деталі і коментарі: “Справжнє свято на кістках. Тепер ми бачимо, як виглядає драмтеатр зсередини, як поводяться окупанти і їх ставлення до горя Маріуполя. І ще одна деталь. Більше у драмтеатрі не можна годувати голубів. Вони теж всі зникли. Лють. Просто лють”, — написав Андрющенко і оприлюднив відео, зняте всередині будівлі.

Нагадаємо, 16 березня російські окупанти скинули бомбу на драмтетар у Маріуполі, де від обстрілів ховалися сотні людей. Міська рада Маріуполя повідомляла приблизно про 300 загиблих цивільних. За даними Associated Press, жертв могло бути удвічі більше — понад 600 осіб. Видання реконструювало 3D-модель будівлі на основі свідчень очевидців, двох наборів планів поверхів театру, фотографій та відео, зроблених усередині. Усі свідки сказали, що принаймні 100 людей перебували на польовій кухні неподалік будинку, і ніхто не вижив. Вони також розповіли, що кімнати та коридори всередині будівлі були переповнені, приблизно одна людина на кожні 3 квадратні метри. За оцінками багатьох людей, що вижили, під час авіаудару всередині знаходилося близько 1000 людей, але ніхто не бачив, щоб врятувалося понад 200 людей. Розслідування також спростовує твердження росії про те, що театр служив українською військовою базою. Ніхто зі свідків не бачив українських військових, які діяли всередині будівлі. І ніхто не сумнівався, що театр був зруйнований внаслідок удару російської авіації, пише Українська правда.

20 травня російські загарбники завершили процес розбору завалів драмтеатру. “Техніку прибрано, зону відкрито. Тіла сотень загиблих мирних жителів вивезли. Тепер ми ніколи не дізнаємось, скількі насправді було вбито цивільних маріупольців російською бомбою у драматичному театрі. Загиблих поховано під безіменними номерами у братської могилі в Мангуші”, — написав у Telegram Петро Анрющенко.

Тим часом омбудсменка Людмила Денісова повідомила у Facebook, що Маріуполь — на межі епідемічної та екологічної катастроф. “Упродовж майже трьох місяців захоплення та окупації міста жителі ховали вбитих рашистами рідних та сусідів на подвір’ях біля будинків, що знаходяться поряд з комунікаціями водопостачання та водовідведення. Могили переважно не дуже глибокі — майже на поверхні. Після запуску пошкоджених систем водопостачання, вода вилилася на поверхню землі та почала розмивати стихійні поховання. Внаслідок цього виникла висока загроза потрапляння трупної отрути, бактерій, мікобактерій туберкульозу та інших збудників хвороб, які могли бути у померлого, у водопровідну систему, підземні джерела та у річки з морем. Враховуючи, що фільтраційні системи та насосні станції для перекачування каналізаційних стоків також пошкоджені окупантами, питна вода змішується зі стоками з каналізації й стає непридатною для споживання”, — написала Денісова у Telegram. За її словами, російські загарбники перетворили місто на сміттєзбірник. Оскільки побутове сміття нічим вивезти вже два місяці, його почали викидати поряд з будинками. Частина сміття затоплена водою з пошкоджених труб водопостачання та від дощів, що призводить до росту патогенних бактерій, які потім потрапляють до грунтових вод, річок та моря. “Це загрожує масовими отруєннями та епідемією інфекційних хвороб для маріупольців, наслідки для довкілля будуть проявлятися роками не лише в Україні, а й за її межами”, — наголосила омбудсменка.

За два місяці російська армія вбила вдвічі більше людей, аніж фашисти за два роки окупації Маріуполя під час Другої світової війни, повідомив на брифінгу міський голова Вадим Бойченко. За його словами, за два роки фашисти вбили у Маріуполі 10 тисяч мирного населення, а російські окупанти — понад 20 тисяч містян.

Джерело.

Close