facebook

У Маріуполі “друга армія світу” почала звозити до супермаркету трупu, які вимило з могuл

В окупованому місті рашистам катастрофічно бракує людей навіть для того, щоб захоронити загиблих.

Подія: Російські окупанти в Маріуполі привезли трупи, які вимило з могил при відновленні водопостачання, в один з супермаркетів. Про це у Telegram повідомив радник мера Петро Андрющенко.

Деталі та коментарі: “У приміщенні супермаркету “Щирий кум” в Лівобережному районі по проспекті Свободи росіяни облаштували трупозвалище. Буквально, — написав Андрющенко. — Сюди росіяни звозять тіла загиблих, що вимило з могил при спробі відновлення водопостачання та частково — ексгумованих. Просто звалюють, наче сміття. Катастрофічна нестача людей для захоронення та потужності навіть імпровізованих моргів. До такого ступеня, що в москві розпочали окрему рекрутингову кампанію патологоанатомів”.

Також російські загарбники почали вивозити з окупованого Маріуполя металопродукцію. Про це повідомила у Facebook Уповноважена з прав людини Людмила Денісова. “Першим кораблем із Маріуполя до Ростова-на-Дону росіяни відправляють 3000 тонн металу, — ідеться у повідомленні. — Крім того, для більш зручного вивезення награбованого, окупанти почали відновлювати залізничне сполучення в Маріуполі та Волновасі. До окупації на території порту перебувало до 200 тисяч тонн металу та чавуну, вартість яких становить 170 мільйонів доларів”.

Денісова підкреслила, що своїми діями окупант порушує IV Женевську конвенцію 1949 року про захист цивільного населення під час війни та статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду. Вона звернулась до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення росії в Україну з проханням врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень.

Зазначимо, що директор маріупольського порту попередив, що рашисти готуються до викрадення металу. Станом на 23 лютого в порту було не лише близько 200 000 тонн металу й чавуну загальною вартістю 170 мільйонів доларів, але й 3,4 тисячі тонни зерна на складах і ще 9000 тонн на судні під іноземним прапором. “Російські війська намагаються частково відновити порт в окупованому місті Маріуполь, що в подальшому дозволить вкрасти українські метал і зерно, які там залишилися, — розповів у коментарі ЕП директор ДП “Маріупольський морський торговельний порт” Ігор Барський. — Зараз окупанти розблокували старі ворота порту, але російські судна не зможуть туди зайти, поки акваторію не розчистять від затонулих суден. Окупанти можуть розчистити 3-4 причали із 18. Для цього потрібна електроенергія, але портова підстанція пошкоджена. У порту є один непошкоджений автономний плавучий кран, який працює на дизельному паливі — саме його можуть залучати, аби вивозити крадений український метал. Зараз російські загарбники ремонтують важкі навантажувачі, які для цього потрібні. Крім того, є інформація, що російські загарбники хочуть встановити свою окупаційну “адміністрацію” порту”.

Нагадаємо, що рашисти затопили в Маріупольському порту декілька кораблів, включно з цивільними. Судна затонули.

Джерело.

Close