facebook

Україна погодила “транспортний безвіз” з ЄС: “На це чекали п’ять років”

Остаточно підписати документ мають до кінця поточного місяця.

Україна погодила з Європейською комісією спеціальну угоду про лібералізацію автомобільних перевезень. Підписання документа, який має суттєво спростити експорт товарів автотранспортом, очікується наприкінці червня.

Про це у вівторок, 14 червня, повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм на власній сторінці у Facebook. За його словами, Кабмін погодив остаточну редакцію Угоди днем раніше — 13 червня.

“Українські перевізники чекали цього майже п’ять років — вчора ми погодили остаточну редакцію Спеціальної Угоди про лібералізацію автомобільних перевезень з делегацією Єврокомісії. Якщо коротко, для перевізників підписання цієї Угоди матиме таке ж значення, як скасування віз з країнами ЄС”, — написав заступник голови Мінінфраструктури.

Найєм додав, що за останнє п’ятиріччя ЄС став основним торговельним партнером Україні, про що свідчать цифри — питома вага товарообігу з європейськими країнами у 2021 році складала понад 41%, а обсяг вантажоперевезень автомобільним транспортом збільшився майже на 42%. Однак, подальше зростання показників товарообігу могло опинитися під загрозою, адже дозволів на міжнародні перевезення не вистачало, а місцями ставало ще менше.

“Фактично дозвільна система була штучним бар’єром для здійснення вільної торгівлі, обмежуючи не лише двосторонню торгівлю, а й транзит наших товарів країнами ЄС. А за три останні місяці у зв’язку з блокуванням українських портів обсяг товарообігу з ЄС автомобільним транспортом зріс у декілька разів…Очевидно, ніяка дозвільна система такого навантаження б не витримала, і був великий ризик зупинки експорту автотранспортом вже у вересні-жовтні”, — додав він.

За словами Найєма, проблема нестачі дозволів на міжнародне перевезення вирішиться підписанням вищевказаної угоди України та ЄС. Документ мають підписати до кінця червня.

 

Джерело.

Close