facebook

В радянські часи українське родовище було одним з основних джерел постачання газу до москви

Коротка пам’ять — основний спонсор московської зверхності. Ми ж не даємо забути правду та продовжуємо розвіювати міфи «братів», поширюючи справжню історію видобутку в радянському союзі та роль українців в ньому.

Сьогодні розповідаємо про те, як український газ зігрівав москву.

В радянські часи Дашавське родовище (Львівська область) було одним з основних джерел постачання газу до москви.
Україна була першою із республік СРСР, яка видобувала газ. Ще напередодні Першої світової війни було розвідане родовище в районі села Дашава. Перші оцінки газового потенціалу нового родовища були досить суперечливими. Лише подальше розвідування підтвердило відкриття велетенського (найбільшого в Європі на той час) перспективного родовища природного газу.

У 1940 році Україна добувала вдвічі більше газу, ніж московія. Не вірите? Подивіться в щорічний статистичний збірник «Народное хозяйство СССР». Там чорним по білому: в 1940 році Україна видбувала: 495,1 млн куб. м газу, а росія — 209,9 млн куб. м.

У 1954 році було завершено будівництво газопроводу Дашава — Київ — москва (довжина — 1302 км, діаметр — 530 мм). Цією магістраллю більшість добутого у Львові газу спрямовувалась на потреби москви. Після побудови газогонів до Білорусі, Прибалтики та Польщі Україна стає одним з найбільших експортерів газу в Європі.

40 років тому Україна добувала вдвічі більше газу, ніж використовує сьогодні.

Тільки з прикарпатських родовищ в росію та пострадянські країни було викачано близько 500 млрд куб. м газу — цей обсяг міг би закрити потреби сучасної України на 16 років.

Ерефія продовжує поширювати міфи про те, як вони роками «годували» Україну дешевим газом. Але правда в тому, що Україна першою розпочала видобуток, була джерелом експертизи та палива для розвитку нафтогазового сектору усього радянського союзу.

Все ще задаєтесь питанням хто, кому і що подарував?

Джерело.

Close