facebook

Лукашенко назвав ізоляцію Литвою Калінінграда “оголошенням війни”, а Путін пообіцяв Білорусі більше “Іскандерів”

Самоназваний правитель Білорусі Олександр Лукашенко приїхав на переговори до кремлівського диктатора Володимира Путіна. 25 червня вони організували “показовий виступ” для преси.

Говорили Путін з Лукашенком про “загрози” з боку Заходу, “наполеонівські плани” щодо посилення обороноздатності “Союзної держави” та про нібито оголошену цивілізованим світом “війну” Росії шляхом блокади постачання підсанкціонованих товарів до Калінінградської області через територію Литви. Заяви двох диктаторів цитують російські пропагандисти.

Попри показну войовничість і “впевненість”, виглядав Путін під час зустрічі вкрай погано. Він знову крутився на стільці, а його ноги незалежно від волі власника витанцьовували на підлозі справжню “чечітку”.

Заяви обох диктаторів, як завжди, стосувалися ворогів, які нібито насуваються на “Союзну державу” РФ і Білорусі звідусіль. Також вони фактично знову погрожували світу початком ядерної війни.

Отже, про що говорили два диктатори:

Про блокаду Литвою російського Калінінграда
Лукашенко заявив, що заборона на транзит до Калінінграда “подібна до оголошення війни”.

Також Лукашенко заявив, що Білорусь “занепокоєна конфронтаційною політикою”, яку нібито ведуть щодо офіційного Мінська влада Польщі та Литви. Білоруський диктатор і тут не зміг не прогнутися перед своїм кремлівським “сувереном” – і заявив, що Польща “завдає неприємностей” Росії в Україні, а Литва – у Калінінграді.

“Найманців у них (в Україні. – Ред.) найбільше з Польщі – не розумію, навіщо їм це треба… За спиною стоять, підштовхують. Політика огидна. Поведінка агресивна. Те ж саме і Литва. Останнім часом наростає інформація щодо їхніх задумів ізолювати Калінінград. Ну послухайте – це ж схоже на оголошення війни. Це ж неприпустимо – подібні речі у сучасних умовах”, – сказав білоруський диктатор, звертаючись до Путіна.

Про відповідь на “провокаційні польоти” літаків НАТО
Лукашенко попросив Путіна допомогти із дзеркальною відповіддю на польоти авіації НАТО з ядерною зброєю біля кордонів Білорусі, які ого”дуже турбують і напружують”.

“Прошу вас розглянути питання дзеркальної відповіді на ці речі. Вони тренуються нести ядерні боєголовки – ви, будь ласка, допоможіть нам хоча б пристосувати літаки, які у нас є, які можуть нести ядерні заряди… Я не говорю, що ми завтра перевеземо – ви перевезете – ядерні боєприпаси, але жартувати нам не можна, ми пам’ятаємо 1941 рік, коли нас заколисували: все добре, все тихо – а потім ми не готові до цього”, – заявив Лукашенко.

На його думку, Мінську та Москві “треба бути готовими до всього, навіть до застосування найсерйознішої зброї”, “щоб захистити нашу батьківщину від Бреста до Владивостока”.

Також Білорусь запропонувала Росії реалізувати 15 спільних проектів, Москва їх схвалила, сказав Лукашенко.

У відповідь Путін заявив Лукашенко, що в Європі американці зберігають 200 ядерних тактичних боєзапасів у 6 країнах-членах НАТО, для їх застосування підготовлено 257 літаків.

“Поки що немає необхідності дзеркально відповідати на тренувальні польоти літаків НАТО з ядерними зарядами над Білоруссю”, – зображав із себе “голуба миру” кремлівський мешканець.

Про передачу Білорусі “Іскандерів”
Лукашенко подякував Путіну за підтримку проекту з будівництва білоруського портового господарства у Бронці. І заявив, що йому життєво важливо обговорити з Путіним питання оборони.

Путін повідомив, що РФ протягом найближчих місяців передасть Мінську комплекси “Іскандер-М” і запропонував “дообладнати” літаки Су-25, що є у Білорусі, на авіазаводах у Росії і розпочати підготовку льотного складу.

“Я пропоную наступне: на озброєнні білоруської армії знаходиться досить велике угруповання літаків Су-25. Їх можна було б відповідним чином дообладнати. І розпочати підготовку льотного складу… Ми протягом кількох місяців, як домовлялися, передамо Білорусі ракетно-тактичні комплекси” Іскандер-М”, які можуть застосовувати як балістичні, так і крилаті ракети. Причому як у звичайному, так і в ядерному виконанні”, – сказав президент держави-агресора.

Прикметно, що у ході цієї промови Путіна Лукашенко перебив його, аби перепитати, чи дійсно у Білорусі є саме Су-25.

Про остаточну анексію Білорусі Російською Федерацією
Путін заявив, що всі питання щодо Союзної держави узгоджені.

“У полі нашого зору залишається питання, пов’язані з будівництвом Союзної держави. Там все відомствами узгоджено, питання у реалізації наміченої мети”, – сказав Путін.

Він також наголосив, що зустріч відбувається у день 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між країнами.

“День не посередній, тому ми з вами домовлялися побачитися. Ну і обсяг нашої взаємодії такий, що вимагає постійної звірки годинника, що ми й робимо”, – сказав російський диктатор.

Навіщо насправді Лукашенко літав до Путіна
Із загального тла зустрічі двох диктаторів глядачі не почерпнули нічого нового. Все та ж улесливість у виконанні Лукашенка і заступничий тон з боку Путіна, все ті ж погрози ядерними ударами та пошук “ворогів” “великої вітчизни від Бреста до Владивостока”.

Насправді терміновий приліт Лукашенка до Росії може переслідувати низку цілей, переконаний білоруський опозиціонер Павло Латушко. На його думку, на порядку денному зустрічі двох диктаторів може стояти кілька питань: участь білоруських військових у наземній операції у війні проти України; провокації щодо Польщі, у тому числі й військові на кордоні; відповідь Литві на транспортну блокаду Калінінградської області.

Колишній міністр культури Республіки Білорусь також не виключив, що тривають активні переговори щодо юридичного оформлення анексії Білорусії Росією.

Джерело.

Close