facebook

У росії стався технічний дефолт

Вперше з 1918 року росія оголосила дефолт за своїм суверенним боргом в іноземній валюті.

Це сталося внаслідок економічних західних санкцій, які позбавили росію можливості здійснення платежів закордонним кредиторам.

У ніч на понеділок, 27 червня, у росії сплив пільговий період із виплати відсотків на суму близько $100 мільйонів, що підлягає виплаті 27 травня, що вважається подією дефолту.
За оцінкою агентства Bloomberg, «це похмура ознака швидкого перетворення країни на економічного, фінансового та політичного ізгоя», оскільки «валютні резерви центрального банку заморожені, а найбільші банки відрізані від світової фінансової системи».

З огляду на збитки, вже завдані економіці та ринкам рф, дефолт поки що носить в основному символічний характер і мало що означає для росіян, які переживають двозначну інфляцію та найгірший економічний спад за останні роки.

Країни, які не виконують зобов’язання, зазвичай не можуть більше позичати гроші, але росія і так уже фактично позбавлена такої можливості через санкції.

Близько 40 мільярдів доларів російського боргу, випущеного в доларах і євро, досі залишаються непогашеними, причому близько половини з них належить іноземцям. За умовами більшої частини цього боргу росія повинна платити інвесторам у валюті, в якій номіновані облігації.

Востаннє росія переживала дефолт щодо своїх іноземних кредиторів понад сто років тому, коли більшовики відмовилися від боргового тягаря російської імперії в 1918 році.

Джерело.

Close