facebook

Зеленський врятував українців від величезних сплат, терміновий закон набув чинності

Власникам євроблях надали час до Нового року для легалізації своїх транспортних засобів. Як відомо, Верховна Рада підтримала законопроект Володимира Зеленського щодо євроблях.

Зокрема, народні депутати відтермінували введення драконівських штрафів та конфіскацій транспортних засобів до Нового року.

За час, поки закон про санкції для власників євроблях діяв, було складено 243 протоколи про порушення митних правил. У президента Володимира Зеленського підкреслили, що дана відстрочка буде останньою, а за цей час робоча група працюватиме над створенням законопроекту, який буде регулювати чіткі правила розмитнення авто.

В пояснювальній записці до проекту, поданого Володимиром Зеленським, йдеться, що закон повинен допомогти створити правові передумови для розмитнення авто на іноземній реєстрації. Проте ніякої конкретики прийнятий закон не містить, крім самої відстрочки.

Як відомо, драконівські штрафи знову вступлять в силу 1 січня 2020 року. За порушення транзитного режиму доведеться заплатити 170 тис. грн.

Більш того, був посилений і режим тимчасового ввезення: документ дозволяє іноземцю ввезти автомобіль на термін до року. І якщо він захоче в’їхати в Україну довше, ніж на 30 днів, йому доведеться отримувати тимчасову держреєстрацію.

На думку авторів законопроекту, це дозволить перекрити одну з нелегальних схем ввезення автомобілів в Україну. За передачу автомобіля іншій людині винуватцю загрожує штраф 34 тисячі гривень (половина вартості самої євробляхи).

Стільки ж доведеться заплатити за “таксування” на авто з єврономерами.

Право ввезти машину на іноземних номерах залишили і для громадян України. Але їм зможуть скористатися ті, хто проживає за кордоном. В цьому режимі можна ввезти тільки один автомобіль.

А ось за кожне наступне треба заплатити заставу в розмірі вартості розмитнення машини.

Зазначається, що драконівські штрафи з 1 січня 2020 року виписуватимуть заочно. Тобто, правоохоронцям не потрібно буде зупиняти транспортний засіб на вулиці. Якщо авто в режимі транзиту затримається в Україні на день, то штраф буде невеликий-170 грн; якщо в режимі тимчасового ввезення прострочити виїзд, штраф складе 850 грн.

За умови, що власник “прострочив” від 20 до 30 днів, то штраф складе 85 тис. грн; затримка більш ніж на 30 днів-170 тис. грн і конфіскація автомобіля. Такий самий штраф передбачений за розбирання євробляхи на запчастини.

Джерело.

Close