facebook

“Це неповага до помeрлuх”: Отець з Львівщини домігся щоб з цвинтаря прибрали всі штучні квіти

У селі Вільшаник, що на Львівщині, отець домігся щоб з цвинтаря забрали всі штучні квіти та вінки. Тепер там ростуть тільки живі рослини та туди приносять живі квіти.

Священнослужитель не рік переконував селян що пластик на цвинтарі- це неповага до померлих і треба дбати про екологію.

Зараз там немає жодного пластикового вінка.

“Це було в отця день народження, він попросив такий подарунок. Люди всі вийшли і на своїх могилах забрали весь пластик”, – каже місцева жителька Мар’яна Горецька.

Інші села також починають наслідувати свідомих селян, додає місцева жителька Марія Кацюрина.

ГГоловний борець із пластиком отець Олег Здреник, майже рік пробував пояснити що це погано для екології. Але це не давало результату. Тоді він пішов іншим шляхом, та оголосив що пластикові квіти – неповага до померлих. Це подіяло і селяни врешті погодилися.

“Забобони про те, що не можна могилу чіпати до року часу. Частина просто не хотіла, бо то є потрачені гроші”, – каже священник УГКЦ.

Кожного року вивозилося причіп зі сміттям. А тепер біля цвинтаря є маленький контейнер для сміття, і цього достатньо.

Також люди самі роблять зауваження, якщо хтось приносить пластикові квіти.

“Люди між собою говорили: “Невже вона не заслужила собі у цієї родини живої квітки? Що поганого вона зробила тим людям, шо вони принесли їй пластик?”, – розповів отець Олег Здреник.

Прихожанам так сподобалась ця ідея, що вони самі взялися розбирати пластиковий фасад церкви, який і самі і поставили. Церква має 130 років, тож відновлювали автентичний фасад.

Джерело.

Close