facebook

У Польщі семеро українців арештовані, їм загрожує екстрадиція в Росію

Ще трьом заборонено залишати межі країни.

Протягом 2016-2019 років, в Польщі затримали 19 громадян України шляхом внесення даних про них в систему Інтерпол для подальшої екстрадиції в Російську Федерацію.

Про це повідомляє Громадське радіо з посиланням на інформацію Міністерства закордонних справ України.

Зараз в Польщі сімох українців заарештували у зв’язку із запитами про їхню екстрадицію до Російської Федерації. Ще трьом українцям, які також розшукуються російською стороною, суд обрав запобіжний захід у вигляді заборони залишати територію Польщі.

В українському МЗС додали, що видача російській стороні чотирьох громадян України була неможливою. З якої причини, у відомстві не пояснили. Також там не пояснили, де перебувають ще п’ятеро затриманих.

Як розповіли у МЗС, підставою для підготовки запитів про екстрадицію, в основному, була підозра затриманих громадян в причетності до скоєння правопорушень – торгівлі зброєю, контрабанди наркотичних засобів, розбійних нападів.

У той же час, як раніше повідомив представник уповноваженого з прав людини Андрій Мамалига, йдеться про затримання в Польщі добровольців та учасників АТО.

“Нібито Польща заявляє, що їх видавати не буде, але і відмовляється їх звільняти. Таким чином, запущений так званий екстрадиційний механізм, який чітко виписаний у відповідних конвенціях. З одного боку Польща каже: “Ми виконуємо взяті на себе міжнародні зобов’язання, в тому числі – перед Росією”. А з іншого – “Ми підтримуємо Україну в її боротьбі проти Росії”. Щоб знайти вихід із ситуації, потрібно прийняти політичне рішення: ви все-таки підтримуєте Україну або виконуєте міжнародні зобов’язання”, – заявив Мамалига.

Нагадаємо, що поляки на пункті пропуску “Дорогуск” затримали ветерана АТО, члена “УНА-УНСО” Ігоря Мазура 9 листопада. РФ звинувачує Мазура в тероризмі.

Як відомо, 14 листопада Ігор Мазур повернувся в Україну.

Джерело.

Close