facebook

“Ситуація стрімко погіршується”: у розпалі – люта недуга, масово госпіталізовують дітей

На Тернопільщині істотно зросла кількість зафіксованих випадків захворюваності на грип та ГРВІ.

Про це Суспільному розповіла головна державна санітарна лікарка у Тернопільській області Оксана Чайчук.

“Ми перебуваємо на 52 тижні року. У нас підйом грипу та ГРВІ розпочався із 48 тижня, коли ми зареєстрували ріст захворюваності на 37%. На 49 тижні – на 21%, на 50 – 26%, 51 – підйом був на 1,7%. За минулий тиждень захворіли 5913 осіб і це досить високий показник.

З них 65% – діти. Протягом минулого тижня було 403 госпіталізації. У порівнянні з минулим тижнем вона теж зросла.

Усі показники ідуть із знаком “+”, що свідчить про погіршення ситуації. І якщо говорити про ПЛР-дослідження, які ми проводимо на території області для визначення циркуляції вірусів, то можна сказати, що 65% – захворюваність грипом типу “А”. Загалом, увесь спектр вірусних захворювань, які ми завжди визначаємо, зараз є в області. Але найбільше грипу “А”, він протікає важче, ніж грип “В”.”, – сказала Чуйко.

Вакцинами від грипу Тернопільщина забезпечена, розповіла головна державна санітарна лікарка області.

“Є можливість вакцинувати 6 тисяч 912 осіб. На сьогодні уже щеплено 4 тисячі 77 осіб вакцинами Джісі Флю (Корея) та Ваксігрип (Франція). Ми щепимо ними людей уже багато років і вони є у аптечній мережі.

Щепимо за державний кошт вакцинами, які поступають за державним замовленням. Такі вакцини надаються групам ризику, у першу чергу, медикам, освітянам, решта – за власні гроші та кошти підприємців. Ми отримали ще 1000 доз вакцини, 600 було у залишку, тому за тиждень- два дощепимо цими вакцинами, які маємо у наявності. І за бажанням люди також зможуть щепитися придбавши вакцину в аптеці.

Маємо також достатньо вакцини проти COVID-19. Є вакцини Pfizer, Corona Vak, Janssen. Пункти вакцинації зараз не працюють, бо така скупченість населення під час війни небезпечна. Вакцинуватися можна в амбулаторіях загальної практики та сімейної медицини, звернувшись до сімейного лікаря”, – повідомила Оксана Чайчук.

Джерело.

Close