facebook

З 19 лютого: Тисячі українців втратять право на свої земельні паї

Що потрібно встигнути зробити до 19 лютого українцям, які мають земельний пай.

Вже з неділі, 19 лютого 2023 року, тисячі українців втратять право на свої земельні паї. Це передбачено законопроєктом №7636.

До зазначеної дати орендарі землі мають зареєструвати права у Державному реєстрі прав на нерухоме майно та нерухоме майно у Державному земельному кадастрі.

Якщо людина не встигла до вказаної дати це зробити, тоді договори про передачу прав на користування землі вважатимуться недійсними.

Також є ще закон України №2698-IX, яким поновлюється державна реєстрація прав на земельні ділянки за договорами оренди, суборенди, земельних ділянок, емфітевзису, суперфіції, земельного сервітуту.

Також цей документ регулює механізм внесення до Державного реєстру прав на нерухоме майно відомості про перехід від однієї особи до інших прав оренди, суборенди земельних ділянок, що сталася під час воєнного стану.

У разі припинення договору оренди, суборенди земельної ділянки, емфітевзису договір про передачу прав землекористування буде припинено згідно з пунктом 29 розділу Х “Перехідного положення” Земельного кодексу України.

До Державного реєстру прав відомостей про реєстрацію відповідного права та відомостей буде внесено дані про поновлення відповідного договору зі збирання врожаю, який був посіяний на цій землі. Тоді землекористувач матиме право зібрати врожай із цієї ділянки.

Власник земельної ділянки має право вимагати відшкодування збитків у зв’язку з тимчасовим зайняттям цієї ділянки землі колишнім землекористувачем.

Розмір компенсації може становити пропорційно до плати за користування земельною ділянкою, передбаченою припиненим договором з дня припинення дії договору до моменту збирання врожаю з цієї ділянки землі.

Також у законі передбачено поновлення системи оформлення права оренди земельної ділянки для сільськогосподарського значення.

Джерело.

Close