facebook

“Масштабний перерахунок пенсій наближається”: Вже відомо, в кого пенсія зросте сильно, а кому додадуть “копійки”

Вже у березні відбудеться масштабна індексація пенсій українців. Пенсійні виплати підвищать понад 10 з половиною мільйонам людей. Уряд обіцяє, що середній розмір індексації становитиме від 400 до 800 гривень. Водночас, багатьомпенсіонерам додадуть лише по 100 гривень.

Як інформує “biz.today.ua”, деталі майбутньої індексації пенсій стали відомі з проекту постанови Кабміну, який оприлюднено на сайті Федерації профспілок України.

Тож уже з наступного місяця завдяки індексації пенсії українців зростуть на 20%. Враховуючи важку ситуацію в країні зі зростанням цін, уряд вирішив дати надбавку до пенсії всім підопічним ПФУ. Проте на верхню межу надбавки встановлено обмеження.

“З урахуванням того, що в умовах дії воєнного стану витрати в першу чергу спрямовуються на національну безпеку та оборону та на здійснення заходів правового режиму військового стану, проект акту розроблено насамперед для забезпечення у 2023 році збільшення мінімальних виплат найбільш уразливим категоріям пенсіонерів, а також проведення індексації пенсій”, – пишуть у пояснювальній записці.

майбутню індексацію пенсій

Насамперед потрібно знати, що 20-відсоткова індексація аж ніяк не означає, що пенсія зросте на 20%. Справа в тому, що індексації підлягає лише розрахункова пенсія, тобто пенсія без усіх надбавок і додаткових виплат. А отже, фактичний відсоток підвищення буде нижчим за 20.

Середній розмір індексації становитиме 400-800 гривень.

При цьому уряд встановив верхню межу індексації. Навіть якщо у вас висока пенсія і розрахункова надбавка могла бути близько 2000 або вище, більше ніж 1500 гривень не дадуть. У бюджеті немає таких грошей, щоби пропорційно збільшити всі пенсії.

Індексація буде навіть тим громадянам, в яких розрахункова пенсія нижча за мінімальну, і кому її “дотягували” за допомогою доплат до розміру мінімальної. Хоча, зазвичай таку пенсію не індексують. Але, ймовірно, підвищення пенсії у них буде мінімальним.

Крім того, мінімально (лише на 100 гривень) підвищать виплати усім “молодим пенсіонерам”, яким пенсії було призначено з 2020 до 2022 рік. Їм 20-відсоткової індексації також не буде.

Щоб забезпечити виплату індексованої пенсії протягом 2023 із бюджету доведеться додатково виділити 82 млрд гривень.

Джерело.

Close