facebook

Масштабний перерахунок пенсій: З 1 березня у кого та на скільки зростуть пенсії

У Пенсійному фонді пояснили, якою буде індексація пенсій.

Уже скоро почнеться березнева індексація пенсійних виплат. В рамках цього приблизно 10 мільйонів громадян отримають перерахунок пенсій. Представники ПФУ пояснили, за якими правилами буде проведена індексація та які можуть бути надбавки.

Зазначається, що Кабінет Міністрів ухвалив Постанову № 168 щодо проведення індексації пенсій в 2023 році. Зокрема документ передбачає правила для перерахунку виплат особливо вразливим категоріям населення.

У ПФУ пояснили, що йдеться про проведення індексації пенсій та щомісячних страхових виплат, підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів.

Таким чином в результаті перерахунку пенсій надбавка не може бути меншою за 100 гривень. Однак є й максимальний поріг: виплату не зможуть збільшити більш як на 1 500 гривень.

Раніше експерти пояснювали, що в середньому надбавка складе від 400 до 500 гривень. Точна сума надбавки залежить від індивідуальних факторів (наприклад, страховий стаж людини, який впливає на розмір пенсії). Також треба пам’ятати, що індексація впливає на розрахунковий розмір пенсії: тобто на різні надбавки (наприклад, за вислугу років) цей перерахунок не вплине.

Джерело.

Close