facebook

Українцям хочуть підвищити прожитковий мінімум: Що пропонують депутати

Формулу прожиткового мінімуму змінять та відв’яжуть від безлічі індикаторів.

У Верховній Раді хочуть розробити Соціальний кодекс, а також переглянути та відв’язати від прожиткового мінімуму близько 180 показників.
Нововведення будуть впроваджувати після воєнного стану. Планується, що буде підвищено прожитковий мінімум та мінімальний розмір заробітної плати на 2023 рік.

Так, Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів зокрема, рекомендує з метою комплексного перегляду системи соціального захисту населення та кодифікації законодавства у цій сфері, провести перезавантаження системи соціальної підтримки, заснованої на засадах надання соціальних виплат та соціальних послуг з урахуванням змін у підходах до моделі фінансування соцсфери, розробити та внести на розгляд Верховної Ради проєкт Соціального кодексу.

Це має сприяти підвищенню сукупного доходу громадян з урахуванням пенсії, всіх видів соцпідтримки до рівня фактичного розміру прожиткового мінімуму.

Також в уряді мають розробити та подати на розгляд Верховної Ради законопроєкт про внесення змін до закону “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” та до Бюджетного кодексу щодо вилучення показника “рівень забезпечення прожиткового мінімуму” як такого, що не відповідає Конституції України.

Зокрема нововведення будуть опрацьовані з урахуванням досвіду інших країн.

Джерело.

Close