facebook

Чи має 8 березня залишитись святом в Україні та яким саме: Розповідає правозахисниця

8 березня має залишитись святом в Україні, але повернути свій сенс. Це день боротьби за права жінок, за гендерну рівність і дискримінацію, а не день краси та ніжності, як це було за радянських часів.

Про це Суспільному в ефірі єдиного телемарафону заявила правозахисниця і засновниця громадської ініціативи “Марш жінок” Олена Шевченко.

“Це свято має залишитись. А от вихідним днем я б його не залишала. Тож ми будемо і далі робити марші й говорити в цей день про права жінок. Боротьба за права жінок досить далека від традиційності. Це не одне й те саме. Це міжнародний день, який визнаний в багатьох країнах, і ми маємо повернути йому сенс”, — каже Олена Шевченко.

Вона вважає, що треба більше говорити про те, з якими проблемами стикаються жінки і звертати на це увагу.

“Наприклад, цього 8 березня ми починаємо кампанію “Незламні жінки України”, аби показати, яку роль відіграють наші героїні зараз під час війни. І на фронті, і у волонтерстві, і на своїх місцях, рятуючи життя людей, рятуючи дітей, своїх близьких. Тому, я думаю, що цей треба говорити про проблеми жінок”, — зауважує правозахисниця.

Вона переконана, що 8 березня — політичне свято.

“Це політичне свято. Ніяких тюльпанчиків. Бо саме СРСР не звертав увагу на права жінок. І давав їм цей тюльпанчик раз на рік, а вони мали святкувати день краси та ніжності. А це — день боротьби, за який багато жінок за століття поклали свої життя”, — підкреслила Олена Шевченко.

Що відомо про правозахисницю Олену Шевченко
Олена Шевченко — українська громадська активістка, правозахисниця, феміністка, ЛГБТ-активістка, наразі є головою громадської організації “Інсайт”.

Також Шевченко є членкинею правління міжнародної організації ILGA World та ініціаторкою створення лесбійської міжнародної мережі “EL*C” і засновницею громадської ініціативи “Марш жінок”.

У 2022 році Олена Шевченко ініціювала проведення першого відкритого феміністичного маршу в Україні. Наразі марш став щорічною подією, яка відбувається 8 березня у різних регіонах України.

Олена Шевченко стала однією з 12 “Жінок року” за версією американського журналу TIME.

В Україні можуть скасувати 8 березня і травневі свята
14 лютого цього року група депутатів Верховної Ради запропонувала внести зміни до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят та скасувати 8 березня, а також 1 і 9 травня. Відповідний законопроєкт №9009 зареєстровано у парламенті.

Замість Жіночого дня 8 березня, Дня праці 1 травня, і Дня перемоги 9 травня нардепи запропонували встановити українські свята.

25 лютого – День української жінки (День українки) – День народження Лесі Українки
9 березня – Шевченків день – День народження Тараса Шевченка
друга неділя травня – День матері

Джерело.

Close