facebook

Майно українців переглянуть під мікроскопом: за що доведеться звітувати кожній родині

Українців можуть зобов’язати поголовно подавати податкові органи декларацію про все своє майно. Відповідні ініціативи закладені в законопроект №2128, який був зареєстрований нардепами від “Батьківщини” 11 вересня у Верховній Раді.

Цю ідею нардепи розглядають в якості альтернативи президентським ініціативам провести в Україні податкову амністію. Однак у пояснювальній записці категорично відмовилися називати гучний проект цим словом, уточнивши, що в їхній версії податки доведеться платити за базовою ставкою.

У дійснісності мета документа рівно та ж – повернути в Україну виведені кошти і мотивувати українців вкласти приховані під подушкою капітали в економіку. Але досягати цілі пропонують дещо іншими методами.

Програма складається з двох частин. На першому етапі, з 1 червня по 1 жовтня 2019 року, пропонують провести спеціальну її частинину. В рамках якої люди зможуть задекларувати тіньові доходи і накопичення, заплативши податок. Тут можливі два варіанти: у разі купівлі 5-річних ОВДП ставка буде нульовою. У всіх інших – становитиме 5%. Ця частина програми є добровільною і супроводжується розширеним захистом декларантів від претензій податкових і правоохоронних органів, який закріплюється в письмовій угоді.
Другий етап зобов’язує всіх без винятку українців, вартість активів яких перевищує 2 млн грн. (що не так вже багато, з урахуванням цін на квартири і машини), у період з 31 грудня 2020-го по 1 травня 2021-го року подати декларацію з повним переліком майна та його вартості.

Джерело.

Close