facebook

Вже з 1 січня 2025 року: В українців почнуть забирати паї та земельні ділянки, що терміново потрібно зробити

Українцям розповіли, що треба зробити, щоб у них не забрали землю чи пай.

Як стало відомо нещодавно, що незатребувані нерозподілені земельні ділянки та земельні частини паїв стали досить гострою проблемою в Україні. Насамперед гостроту цій проблематиці додає те, що право власності на такі землі потрібно встигнути зробити до 2025 року, інакше надалі ці землі перейдуть у комунальну власність, йдеться на сайті agropolit.

Тож якщо ця вимога не буде виконана, то вважається, що такі власники земельних ділянок автоматично відмовилися від свого права на землю. Тобто після 1 січня 2025 року невитребовані нерозподілені ділянки будуть визнані безхазяйними та їх передадуть у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Ще слід зазначити, що заборона під час війни надати у власність землю, встановлену підпунктом 5 пункту 27 Розділу 10 “Перехідні положення” Земельного кодексу України, стосується лише безоплатної передачі земельних ділянок державної та комунальної власності та не поширюється на виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) із земель колективної власності.

Так ось, тим самим держава все ж таки дає можливість громадянам оформити право власності на землю до 2025 року. Слід також розмежовувати питання про визнання спадщини затьмареним і те, що буде у 2025 році.

Отже, що потрібно зробити, щоб не втратити своє право на землю? Є два шляхи – перший зайнятися цим питанням самостійно, знайти землевпорядну організацію, виготовити технічну документацію (в інтернеті є вичерпний порядок дій), другий – звернутися до фактичного користувача землі (так званого потенційного орендаря) та узгодити з ним питання оформлення землі – вони також зацікавлені у належному оформленні землі та у них є практичний досвід у цьому.

Джерело.

Close