facebook

Кому і як змінять правила виїзду чоловіків за кордон в 2023 році

Стало відомо, які зміни хочуть внести у правила виїзду чоловіків за кордон для боротьби з ухиленням.

Як повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко, поки що правила змінювали не кардинально, і для чоловіків було додано один документ, який потрібно пред’являти для дозволу на виїзд.

«Правила доповнилися лише тим, що ми просимо надавати, згідно з законодавством, дані про військовий облік чоловіків, які хочуть виїхати: або приписне посвідчення, або військовий квиток, або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. Ведення цих документів — обов’язок фізичної особи», ― сказала вона.

Для уряду це лише додаткові гарантії того, що людина свідома військового обліку, що вона свідомо просить надати їй можливість виїхати на деякий час задля участі в мистецькому заході, але вона повернеться для виконання свого обов’язку перед країною.

Дозвіл на виїзд за кордон від Міністерства культури

Заступниця міністра МКІП підкреслила, що міністерство видає «лист сприяння» тому чи іншому артисту або групі митців для тимчасового виїзду за кордон, проте він не гарантує виїзду.

«Коли дехто скористався цим для уникнення призову до лав ЗСУ, було вирішено додати документи про військовий облік чоловіків до переліку тих, що вимагають наші працівники, щоб далі ухвалювати виважене рішення щодо сприяння виїзду», ― зазначила вона.

Таким чином, міністерство інформує осіб, які планують виїхати за кордон, про перелік усіх необхідних довідок для отримання дозволу на виїзд у листі-роз’ясненні.

Нові зміни до правил виїзду за кордон

Голова Мінкультури Олександр Ткаченко під час телемарафону додав інформацію щодо майбутнього нововведення для артистів, журналістів та митців щодо виїзду за кордон під час воєнного стану.

«Ми підготували зміни до порядку виїзду артистів, митців, журналістів, де два чи три ключові моменти», — розповів міністр.

Вносяться такі зміни:

артисти, журналісти і митці мають подати підтвердження від своїх організацій, що в цих організаціях ведеться військовий облік;
необхідно надати контракти стосовно того для чого вони, власне, виїжджають і ціль ― чи це промоція української культури, чи це збір коштів;
артисти, митці і журналісти мають надавати звіти, про те, що вони зробили;виїзд можуть дозволити лише на 60 днів.
Під час введення воєнного стану в Україні, чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і можуть бути мобілізовані на загальні мобілізації, якщо придатні за станом здоров’я до служби. Військовозобов’язані та дійсні військовослужбовці не можуть виїжджати з України під час воєнного стану, за виключенням випадків, передбачених законом.

Виїзд за кордон також заборонений держслужбовцям ― призначеним чиновникам та обраним, а також суддям, прокурорам та їх помічникам.

Заборони стосуються також жінок ― якщо вони військовослужбовиці, військовозобов’язані або держслужбовиці.

Джерело.

Close