facebook

“Літнє” переведення годинників в Україні: Топ-10 цікавих фактів про час, про які ви не знали

У останню неділю березня, 26 числа, українці традиційно переходитимуть на літній час.

“Апостроф” публікує добірку цікавих фактів про час, які ви раніше не знали.

Літній час в Україні – цікаві факти про час
Найдавнішим вважається годинник, який був виявлений на території Стародавнього Єгипту. За підрахунками археологів, його вік становить близько 1500 років.

Деякі продавці користуються хитрим комерційним ходом, виставляючи стрілки механічного годинника у вітринах на 10:10, щоб аксесуар “посміхався” клієнтам і натякав на те, щоб його купили.

Китай складається з 5 часових поясів, але вся країна живе за єдиним часом, який називається пекінським. Через такі нюанси законодавства в КНР спостерігається смішна ситуація – у деяких регіонах сонце сідає опівночі.

Якщо історію Землі стиснути за один рік – поява людей на планеті сталася 31 грудня близько 23:58. Людська раса живе лише 0,004% часу від усієї історії планети.

У хвилині 60 секунд, але щорічно до цього значення додається ще одна секунда. Процедурою займається Міжнародна служба обертання Землі, яка додає до часу “високосну” секунду, щоб всесвітній час точніше відповідав сонячному.

Лінія зміни дат проходить у Тихому океані по 180 меридіану. Перетинаючи її із заходу на схід, можна “переміститися” у часі у вчорашній день, а рухаючись зі сходу на захід – потрапити в майбутнє на добу вперед.

Коли ми дивимося на зірки – можна “побачити” минуле, оскільки світло від них, що летить зі швидкістю майже 300 000 км/секунду, досягає наших очей лише через кілька мільярдів років.

Головним фактором сприйняття часу серед теплокровних тварин є їхній серцевий ритм. У кроликів, наприклад, пульс в 3 рази частіше, ніж у людей, через що час для них йде швидше.

У науці є безліч різноманітних способів виміру часу. Деякими людство користується у повсякденності – тисячоліття, століття, рік, день, хвилина. Але про інших багато хто навіть не чув: мікросекунду, наносекунду, пікосекунду, фемтосекунду, аттосекунду, зептосекунду, іоктосекунду чи гігарік

В екстремальних ситуаціях у людини сповільнюється сприйняття часу, що проходить насиченіше. Наш мозок працює за таким принципом, коли запам’ятовує яскраві враження, фіксує кожну дрібницю та може видати правильний результат. Через це в дитинстві день здається нескінченним, а ось ближче до старості – проходить у прискореному режимі.

Джерело.

Close