facebook

Великдень-2023 буде голодним: Українці не зможуть купити навіть традиційні продукти

Багато продуктів можна купити вже зараз, оскільки цінники серйозно зростуть.

Вже скоро всі українці святкуватимуть велике свято Великодня, але ціни на продукти цього року не дозволять “розгулятися”. Зокрема, цінники зростають чи не щодня, і стало відомо, що подорожчало найсильніше.

Зокрема, за два місяці цього року овочі додали в ціні до 21,2% – цибуля подорожчала на 38% (до 42,31 грн за кілограм), морква – на 29% (28,80 грн), білокачанна капуста – на 7% (13,87 грн). Те саме стосується й інших продуктів – яблук, хліба, м’яса, птиці, вершкової та соняшникової олії.

Середня ціна на птицю, за даними Держстату, становить 85 грн за кілограм, свинину – 166 грн, яловичину – 204 грн. Водночас яйця з початку року трохи подешевшали – якщо у грудні середня ціна за десяток становила 62,03 грн, то у лютому – 61,95 грн.

До Великодня дорого продаватиметься зелень, оскільки її привозили здебільшого із Середньої Азії, проте на цей момент логістика дуже незручна.

З цієї причини було б доцільно придбати щось із продуктів заздалегідь, оскільки вже через місяць цінники можуть зрости на 15-20%. Насамперед це стосується яєць та м’яса – пари лотків буде достатньо і до Великодня, і після. М’ясо, птицю та рибу також можна купити, обробити та укласти невеликими порціями у морозилку. Те саме стосується і сирокопченої ковбаси.

Якщо планується випічка, то не завадить купити борошно, цукор, вершкове та соняшникову олію, дріжджі, сухофрукти. Вже зараз можна придбати продукти тривалого зберігання – рибні консерви, консервований горошок та кукурудзу, лечо та інші овочеві салати. Крім того, заздалегідь можна купити й алкоголь.

Джерело.

Close