facebook

У фурах “Roshen” знайшли контрабандні цигарки у ЄС

Головне питання – чи це був єдиний випадок, чи під прикриттям солодощів “Рошен” ділки налагодили потужний канал контрабанди до Європи.

Підстава чи солодка контрабанда? Компанію “Roshen” Українські журналісти звернули увагу на скандал, який спалахує на територіях одразу кількох держав. Справа в тому, що корпорація “Roshen” (бенефіціаром якої є колишній український президент Петро Порошенко), мабуть, причетна до схеми контрабандних постачань цигарок до Євросоюзу.
Схема виглядає так – в автомобілі з вантажем “Рошен” до Європи везуть контрабанду – тютюнову продукцію. Проблема стала настільки серйозною, що про неї вголос заговорили урядовці у Румунії.

Про це стало відомо завдяки новому сюжету програми “Гроші”, який вже доступний у мережі YouTube.

Контрабанду ховають між палетованими цукерками, які вносять у декларацію.

“Цигарки були з безмитним маркуванням, тобто без румунського податкового маркування”, – прокоментувала одну з таких “знахідок” на кордоні Вергініка Драгой, керівник регіонального відділення румунської митниці міста Брашов.

Цигарки виявили 24 березня у вантажівці з українським держномером ВХ5519СМ, яку румунські правоохоронці зупинили для перевірки біля міста Брашов. Митників насторожило те, що авто рухалося у напрямку міста Сібіу, але пунктом призначення було вказано Бухарест, який знаходиться в іншій стороні.

Румунські митники підрахували, що лише акцизний збір, не сплачений із цієї контрабанди, становить понад 2 300 000 лей, це 1 млн. євро. Кримінальну справу порушили як у Румунії, так і в Україні.

Однак ні румунська влада, ні ГБР не опублікували назву фірми, яка відправила з України контрабандний вантаж. Проте з даних митної бази, підтверджені трьома джерелами у правоохоронних органах, випливає, що відправником була ДП “Кондитерська корпорація “Рошен”, а одержувачем – фірма Roshen One Ltd у Бухаресті.

Як наголошується у сюжеті, цигарки Compliment виробляють у Львові на тютюновій фабриці місцевого екс-депутата від БПП Григорія Козловського. Донедавна він очолював політсилу п’ятого президента у Львівській облраді.

Але як цигарки потрапили до машини з декларацією, в якій йдеться про те, що стороннього вантажу немає? Президент Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко вважає, що бренд “Рошен” є гарним прикриттям для контрабанди, оскільки це відома компанія, яка займається експортом, тому комусь на кордоні було складно припустити, що у вантажі можуть бути цигарки.

Ключове питання – чи це був єдиний випадок, чи під прикриттям солодощів “Рошен” ділки налагодили потужний канал контрабанди до Європи? Питання не безпідставне, враховуючи гучні корупційні скандали за участю Павла Демчини – за президента Петра Порошенка він обіймав посаду першого заступника голови СБУ і повинен боротися з контрабандою, але, за множиною повідомлень у ЗМІ, дійсно налагодив чорні товарні схеми на кордоні, йдеться у сюжеті, і, як вважає Берестенко, може й досі брати участь у кондрабандних ланцюжках.

Джерело.

Close