facebook

За лікування та ліки платити не потрібно: Влада закликала українців скаржитися на лікарні та поліклініки

Українцям розповіли, що треба робити, щоби не платити за лікування.

Нещодавно на офіційному сайті КМДА з’явилася інформація про те, що платити за ліки та лікування українці не повинні, оскільки лікарські препарати виділяються на кожну медичну установу, тобто лікарні забезпечені всім необхідним саме тому лікування має бути безкоштовним.

Отже, у цьому матеріалі йдеться, що Департамент охорони здоров’я закликає мешканців не оплачувати медичну допомогу, витратні матеріали та ліки, які мають надаватися безкоштовно. Більше того, якщо з українців вимагають за це гроші, обов’язково скаржитися на медустанову.

Також наголошується, що за направленням терапевта, сімейного лікаря або вузького фахівця можна на безоплатній основі здати аналізи, зробити МРТ, КТ, УЗД, мамографію, денситометрію та низку інших обстежень у будь-якій муніципальній медустанові, що має договір з НСЗУ на надання необхідної послуги.

Аналогічна ситуація із операціями. Коли йдеться, наприклад, про ендопротезування, заміну кришталика, кохлеарну імплантацію, то безкоштовні й видаткові матеріали, адже вони закуповуються за рахунок бюджету Києва.

Заклади мають оприлюднити перелік послуг, що входять до Програми медичних гарантій та міських цільових програм “Здоров’я киян”, “Громадське здоров’я” на своїх сайтах та інформаційних стендах.

Якщо у охороні здоров’я відмовляють у безкоштовних обстеженнях, лікуванні чи операції:

необхідно звернутися за роз’ясненням до керівника закладу;
якщо керівник не дав відповіді або не вирішив питання, потрібно звернутися до контакт-центру Національної служби здоров’я України за номером 1677 або подати скаргу через електронну форму тут на сайті
Також можна звернутися на гарячу лінію Департаменту охорони здоров’я за номером 0442784191.

Джерело.

Close