facebook

“Що діється із цінами на газ в Україні?”: стався масштабний обвал, експерти роз’яснили подробиці

В Україні ціни на газ обвалилися до річного мінімуму. Названо причину здешевлення блакитного палива.

Як інформує _biz.today.ua”, прес-службі Міністерства економіки повідомили, що вартість природного газу впала на тлі падіння цін у Європі, звідки його імпортує Україна.

Наголошено, що фактична вартість реалізації палива в Україні у лютому 2023 року становила 20 727,73 грн за тисячу кубометрів без ПДВ. Це на 12,6% дешевше, ніж було у січні.

У відомстві зазначили, що середня ціна з березня минулого року знизилася до мінімуму. У перший місяць весни 2022-го газ коштував 29,391 грн за тисячу кубометрів. У квітні він подорожчав до 35 933 грн. Потім вартість почала знижуватися. У вересні було зафіксовано максимальну ціну – 39,952 грн, після чого вона продовжила падати

Середню вартість газу розраховують за формулою з метою Податкового кодексу України щодо стягнення рентної плати за використання надр.

У Євросоюзі вирішили організовувати закупівлю палива на регулярній основі, щоб забезпечити його достатню кількість. Спільні закупівлі стали новим інструментом, яким користуються країни, щоб обмежити подорожчання енергоносіїв, викликаних припиненням поставок з РФ.

Ціни на газ в Україні обвалилися до річного мінімуму: названа причина

Компанія Sustainable Solutions з Техасу домовилася про оренду плавучого терміналу з прийому зрідженого газу. Вона планує запропонувати більшу частину України. Керівництво Нафтогазу планує наступного тижня відвідати Х’юстон для переговорів.

Ціни на газ в Україні обвалилися до річного мінімуму: названа причина

Нагадаємо, що вартість газу та інших комунальних послуг залишиться без змін до кінця військового стану. Діє мораторій на підвищення тарифів. Вартість блакитного палива залишається на тому ж рівні, що й у день повномасштабного вторгнення рашистів – 24 лютого 2022 року.

Close